Света архијерејска Литургија у храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима

На празник Светог оца Николаја у Саборној цркви, која слави овога великог јерарха као свога заштитника, у Сремским Карловцима, Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Петровића и протојереја-ставрофора Марка Шпановића, два пензионисана ректора Карловачке богословије, те садашњег ректора протојереја-ставрофора Јована Милановића, јереја Станка Лакетића, ђакона Горана Власца и Ђорђа Милидрага. За певницом су се налазили ученици богословије Светог Арсенија Сремца, а запажено учешће у Светој Литургији је имао и чувени хор Епархије сремске “Свети Николај”. Многобројни верници су испунили храм и приступили Светој тајни причешћа.

Након благосиљања славских дарова кумство је од часне породице Дачић преузео Александар Саша Стојкечић, председник општине Сремски Карловци. Поред многобројних угледних гостију Литургији је присуствовала и Госпођа Невенка Ћировић, конзул Црне Горе у Сремским Карловцима.

После Свете тајне причешћа, сечења и освештавања славског колача забележен је још један свечани чин. Наиме, одлуком Светог Синода СПЦ ванредно је за своје заслуге одликован до тада протојереј Јован Милановић, ректор Карловачке богословије. Жељом да се и званично пред сабрањем Цркве прочита одлука Светог архијерејског синода и декрет, Преосвећени Епископ сремски г. Василије је благословио да то буде учињено на празник Светог оца Николаја, како би том приликом уручио дар проти Јовану Милановићу. Декрет је прочитао ђакон Горан Власац, а потом му је Епископ сремски г. Василије уручио свој дар – напрсни крст.

После поделе нафоре и честитања најпре је краћи пријем приредио Епископ сремски, а потом је приређена и трпеза љубави у трпезарији Карловачке богословије.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Делић литургијске атмосфере и беседу владике Василија послушајте у прилогу:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *