У крипти храма Светог Марка представљена књига “Велики си Господе и чудна су дела Твоја”

Велики си Господе и чудна су дела Твоја и нема те речи која ће бити кадра да опише Твоја чудеса!

Представљена књига протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда „Велики си Господе и чудна су дела Твоја“ на дан Светог Алимпија Столпника у крипти цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка. Издавач: Глобосино д.о.о. Александрија, Београд 2020, стр. 146

Овим, не само великим и силним речима које свештенослужитељи изговарају, најчешће када се обична вода потекла из чесме, молитвама Господу претаче у свету, непоновљиву и трајно свежу воду којом се опет све освећује и просвећује, обнавља и ухристовљује, упућен је срдачан поздрав свима из цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка, у четвртак 9. децембра 2021. године са представљања књиге протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда, свештенослужитеља наше Свете Цркве кога су ове молитвене речи инспирисале да из своје пастирске службе и чуда Господњих са којима се сретао, напише књигу „Велики си Господе и чудна су дела Твоја“.

Књигу чине приповетке: Призив и благослов Свете Петке оболелој Живки, Летња Света Петка; Анђелка из Апатина; Речни бродолом; Искуство загробног живота Дане Вичковић и академика Драгана Недељковића; Прота и професор Васо Ивошевић; Три живота проте Саве Банковића; Милорад Алексић из Сурчина као брат Дамјан; Родитељство давида и Славице, Додирнуо сам Свети огањ; Зли дух који је напао девојку из БањалукеПресвлачење моштију Светог Теодора Тирона у манастиру Хопово; Икона Светог Николе из цркве Ружице; Почетак обнове манастира Бешеново; Тужни моменти лепе свештеничке службе и Уцрковљење као поздрав новом животу.

Тема вечери и тема за свакога је била не само књига по свом садржају већ повод за размишљање о милости и љубави Божјој за свако дело и чудо које се јавља у свету и којих се дотичемо сви без разлике и на сваком кораку са њима дајући им или не дајући им првоважност.

О књизи коју чини петнаестак чудноватих прича којима прота Сандо жели да премости дело Господње и начин Божје комуникације и односа са нама људима али истовремено и моћ или немоћ нас људи да их схватимо, казивали су  професори Философског факултета Универзитета у Београду, проф. др Љиљана Чолић и проф. Милош Ковић, док је завршну реч и поуке дао Високопреподобни архимандрит Стефан, игуман великореметски.

Наратор програма је био драмски уметник и чтец цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка, Гојко Балетић, док је одломке из књиге „Велики си Господе“ читала драмска уметница Ивана Жигон.

Осврнувши се на садржај књиге која самом собом говори, проф. др Љиљана Чолић је казала да се ова књига може сматрати аутобиографијом о другима, из разлога што аутор, иако непосредни учесник већине догађаја из ове књиге, себе ставља по страни. “Књига се може сматрати литерарним, књижевним, историјским извором првог реда зато што приповеда непосредни учесник догађања или слушалац из прве руке,“ казала је др Љиљана Чолић.

„Ово је збирка кратких прича, приповедака али доживљених и проживљених, која су искуства самог проте Драгомира Санда и на једном месту су сабране приче о чудима, о оностраном које је ушло у овострано. Оно што све спаја у овој књизи јесу чуда“ казао је проф. Милош Ковић.

Једну од потресних прича „Речни бродолом“ је прочитала Ивана Жигон и та истинита прича о тада највећој несрећи забележеној у речном саобраћају на ушћу Саве у Дунав када се преврнуо и потопио речни брод „Ниш са око 140 путника од којих се 118 удавило а према незваничним подацима 22 спасило, оставила је утисак на све.

То је некако и био увод за причу Високопреподобног архимандрита Стефана, игумана великореметског, Духовника (са великим словом) за којим се иде и чија се реч слуша, а савет поштује. Отац Стефан је истакао да оваквих бродолома имамо често гледајући из угла духовног: „Можда ниједан човек не може да преброди свој живот а да нема свој неки страшан бродолом, готово неизбежан по сваку цену гледано из наше људске перспективе, али зато је ту Онај који влада над свим могућим стихијама, Онај који је створио небо и земљу и све што се види и не види, Он зна куда ће управити живот наш и како ће брод наш животни ићи кроз целу историју нашег живота.

Отац Стефан је осврнувши се на наше време и појаве у њему поставио питање како је могуће да смо ми за кратко време под утицајем медија, пандемије која је окупирала читав свет, заборавили непуних три хиљаде година Христа?

Како смо за кратко време на место Господа који треба да буде центар и смисао нашег живота, поставили све друго, како смо дозволили да страх овлада човеком, да се заборавила молитва, обраћање Богу, да све друго има предност пред одласком у цркву.

У свом говору отац Стефан је поручио да не треба да заборавимо да спасења има и да ћемо бити спашени, јер како апостол Павле каже: „Јер ми анђео Божји јави да ћете бити спашени“.

Протојереј-ставрофор Драгомир Сандо је захвалио свим учесницима и вернима који су испунили салу овог Божјег дома. Шта смо могли утврдити ове вечери: колика је потреба за Богом, за радосним сусретом са Божјим слугом, колика је потреба да се чује истинска реч вере.

На овом свечаном духовно-уметничком сабрању учествовала је школа традиционалног појања Бојане Николић, а присуствовало је царско свештенство наше Свете Цркве. Вече је молитвом благословио протојереј-ставорофор Сретен Младеновић, сабрат Маркове цркве.

Књига „Велики си Господе“ аутора протојереја-ставрофора Драгомира Санда где су главни јунаци људи из свакодневног живота који сведоче Христа, може бити подстрек за свештенство да из свог пастирствовања из своје парохије или тамо где су били сведоци чуда Божјег, забележе догађаје међу корице књиге.

Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Говоре проф. Милош Ковић, Архимандрит Стефан игуман великореметски и протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо

Протојереј-ставрофор Сретен Младенович, сабрат Маркове цркве, Гојко Балетић драмски уметник и чтец цркве Светог Марка – уводно слово; драмска уметница првакиња Народног позоришта у Београду, Ивана Жигон ћита одломак о Молитви благодарности, проф. др Љиљана Чолић са Философског факултета Универзитета у београду и традиционалне песме школе појања Бојане Николић

О родном месту протојереја-ставрофора др Драгомира Санда и чудесном догађају везаном за рођење, чита Ивана Жигон

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *