У славу и част Светог кнеза Александра Невског

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 18. новембра 2021. године светом архијерејском Литургијом у храму Светог Александра Невског у Београду уз саслужење Преосвећене господе Епископа кронштантског Назарија из Московске Патријаршије и хвостанског Јустина, викара Патријарха српског.

После свете Литургије, Патријарх српски г. Порфирије у порти храма освештао је споменик Светог Александра Невског поводом 800 година од рођења тог великог Божјег угодника. Том приликом, свечани чин братимљења Београда и Санкт Петрербурга обавили су градоначелник српске престонице др Зоран Радојичић и губернатор петроградски г. Александар Беглов.

Свечаности су присуствовали министар др Ненад Поповић, амбасадор Руске Федерације г. Александар Боцан-Харченко, заменик градоначелника г. Горан Весић и чланови делегације града Санкт Петербурга. Бронзана биста са постаментом је тешка 2,15 тоне, а висина бронзане скулптуре је 1,15 метара. На споменику су на руском и српском језику златним словима угравиране речи Светог Александра Невског: „Бог није у снази, него у истини“. Биста је израђена у Краснодарској области, а њен аутор је Анатолиј Дементјев, вајар и члан Савеза уметника Русије, који је и аутор споменика Пушкину на Азову и Чехова у Таганрогу.

„Дошли смо са радошћу у срцу у српску земљу да би смо опет и опет извршили молитвено сећање на Светог благоверног кнеза Александра Невског. У Руској Православној Цркви данашњи дан је посебан. На данашњи дан пре више од сто година изабран је Његова Светост Тихон на трон руских патријараха после једног дужег временског периода, који је захватао два века, када је император Петар Велики поништио патријарашко место. Изузетна је част што сам данас имао прилику да саслужујем у светој Литургији Његовој Светости Патријарху Порфирију. Радујем се што на овом месту неће бити само храм посвећен Светом кнезу Александру Невском, него ће у порти овог светог храма бити и споменик са ликом нашег Благоверног кнеза. Сједињени као православни народи, сједињени смо преко имена свих Божјих угодника и светаца који су у своме животу прослављали Господа, истакао је епископ Назарије.

Беседу Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија доносимо у целости:

У име Оца и Сина и Светога Духа! Преосвећени брате, владико Назарије из Петрограда, из лавре Александра Невског, Преосвећени владико Јустине, господине градоначелниче Београда, Вама се најпре обраћам јер сте Ви домаћин овог града, и господине губернаторе Петрограда, господине амбасадоре Руске Федерације, господине министре, господине замениче градонечелника, браћо и сестре,

Ми смо данас благословени као православни грађани града Београда, благословени као православни хришћани, благословени као православни Срби, јер управо због једне и јединствене вере која спаја у једно тело све православне хришћане света данас смо благословени присуством владике Назарије поводом освећења споменика Светог Александра Невског. Било би сувишно да трошим време и говорим о везама и о јединству, о љубави која постоји између српског и руског народа, између Срба и Руса. Постоје бројни разлози и поводи и јединствена заједничка историја која се преплиће и чини један и јединствени пут српског и руског народа, али и свих православних Словена. Међутим, те везе и то јединство, та љубав и чињеница да смо делови истога тела не би била могућа да нас не повезује исти Господ и једна те иста вера. Ево, ми смо осветили споменик Светом Александру Невском, потпуно исти споменик какав постоји и у лаври у Петрограду, лаври која је њему посвећена. Свети Александар Невски као и толики бројни светитељи православни безобзира што ничу у свом народу, а он је поникао у свом руском народу, због тога што су преображени у Христу благодаћу Духа Светога, јесу оно што јесу по свом биолошком, по свом националном, по свом народном бићу, припадају свом народу по свему, али у исто време преображавајући се, тј. будући преображени благодаћу Духа Светога, превазилазе границе свога народа и постају универзални, постају људи Цркве, али не само да припадају свим православним народима него припадају свим људима света и из прошлости, из садашњости и из будућности, који чезну за истином – а то ми хришћани знамо – који чезну за Христом. Нема истине ван Христа, нема истине ван Његовог Јеванђеља.

Много пута сам последњих дана говорио да онај који сматра да циљ оправдава средства, тј. да се може све чинити како би се тобож постигао неки честит циљ, најмање је на погрешном путу. Нема истине ван Христа у смислу да нема истине ван Његових заповести, Његових принципа живота који су сажети у један јединствени свеобухватни саборни принцип који каже: воли Бога читавим својим бићем и ближњега свога као самога себе, а притом објашњава ко је ближњи. Ближњи је онај који је саздан по слици и прилици Божјој, а то значи сваки човек. Међутим, да би сваки човек могао постати наш ближњи ми не можемо, тако да кажем, прескочити некога који је ту поред нас. Не можеш рећи да волиш читав свет, а да не волиш оног који је поред тебе. Не можеш рећи да волиш све народе света, а да немаш истинску преображену охристовљену љубав према свом народу, свом комшији, свом пријатељу, свом сроднику.

И ево, Свети Александар Невски је наш најрођенији ближњи, јер је човек Христов и рођен је у руском народу, али исто тако једнако близак и вољен и у српском народу. Доказ томе је овај свети храм. На овом месту са краја 19. века руски војници су подигли цркву у виду шатора. Када је тај шатор премештен на друго место, подигнута је била дрвена црква, а затим је краљ Петар осветио камен темељац овом храму који је довршио краљ Александар, који је посебно поштовао и волео и молио се Богу да га молитвама Светог Александра Невског заштити. У довршењу храма на овом месту су учествовали и бројни руски уметници, који су после револуције дошли у Србију заједно са више од тридесет епископа на челу са митрополитом Антонијем Храповицким, стотинама свештеника и мноштвом верника. Подигли су овај храм да буде место сабирања, молитве Светом Александру Невском и молитве да он нас заступа пред Богом, јер су краљ Александар и његов отац, а и сви православни Срби, видели у Александру Невском оно што је био Свети Сава – принц, војсковођа, владар који свој живот завршава као монах, показујући тиме да ми православни народи не раздвајамо оно што је друштвено, оно што је државно уређење и поредак, од онога што је духовни поредак.

Друштво не може да се дели на живот који је изван Цркве, а то значи изван истине која се назива Христос, изван јеванђељских вредности, и живот који се устројава по принципу: све нам је дозвољено. Свети Александар Невски нам је послао, а ми смо овде записали, његову поруку и изреку: Бог није у снази него у истини. Није, дакле, Бог у сили овога света, која није за презир, али сила овога света ако није укорењена и утемељена у истини, у Христу, у ономе чему нас учи наша Православна Црква, замалена је та сила и сама себи ће постати пре или касније камен спотицања. Али ако појединац и ми као заједница и поред посртања, и поред падова, и поред одступања понекад од принципа за које смо се определили, ипак на почетку и на крају увек имамо истину Христову, светосавску, истину Александра Невског као темељ свога постојања, макар заиста посртали, падали и изгледало да смо поражени, пре или касније истина мора добити своје место. Истина и сама по себи јесте победа. Онај који тако живи то зна.

Хвала граду Петрограду, губернатору Петрограда и градоначелнику Београда који су удружили своје снаге и исказали своју љубав кроз подизање овог споменика Светом Александру Невском и исказали љубав према православној вери и православном предању, према јединству православном, јединству љубави и заједници српског и руског народа. Хвала и Његовој Светости Патријарху Кирилу, чијим се молитвама препоручујемо, и такође сви заједно се молимо за његово здравље и здравље свих архијереја Руске Цркве, а и читавог руског народа. Хвала на љубави што је послао владику Назарија да се заједно са нама моли Богу и учествује у овом освећењу. Нека је благословен данашњи дан, нека су благословени српски и руски народ и јединство и заједница наша два народа, али и јединство и заједница свих православних народа у једној Цркви, у једном телу Христовом. Нека Бог да молитвама Светог Александра Невског да заиста Бог који је у истини, а не у сили и снази опипљивој, својом истином оистини читав свет и све људе и донесе мир међу нас и међу све народе. Живели и нека Господ све благослови.

Извор: СПЦ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *