“Да ли смо и колико смо слободни?” – Предавање проте Милоша Весина на Коларцу

По устаљеној традицији протојереј – ставрофор др Милош Весин, парох јужночикашки и ленсиншки два пута годишње, у пролеће и у јесен у Србији својим промишљањима, како то воли да каже, а не предавањима, заједно са онима који имају прилику да учествују у литургијској заједници, цркви у којој прота служи, или у неком граду, а у Београду на Коларчевом народном универзитету даје одговоре на питања о вери. Ишчекује се пролеће и јесен протиног доласка, чека се његова жива реч која укрепљује у вери. Како време одмиче, тако је сваки долазак (или повратак) проте Весина међу нас све дражи а сусрет све радоснији.

“Да ли смо слободни и колико смо слободни?”  – наслов је предавања протојереја-ставрофора др Милоша Весина у Коларчевој задужбини  на дан 9. новембра 2021. године. У предвечерје празновања Светог Арсенија Сремца, предавање је отац Милош почео тропаром овом великом Божјем угоднику, а затим сећањем на упокојене од маја прошле године до ових дана, посебно и на драгог пријатеља Ђорђа Марјановића којем се навршава пола године од упокојења. И сваки долазак у отаџбину носи и мало разочарање, каже прота на почетку предавања, видевши да се и код нас обележава Ноћ вештица која нема никакве везе са православном вером. Само је ово био кратки увод за питање о слободи људској!

Шта каже Стари и Нови завет о слободи, шта каже данас савремени свет о слободи и људским правима, о слободи личности, и шта кажу Свети оци о слободи казивао је прота Милош Весин у препуној сали Коларечве задужбине. До новог сусрета са протом Милошем Весином остаје један задатак – вером да сачувамо слободу у Христу, да поделимо љубав и радост са ближњима.

Предавање ће моћи да се послуша на Радију Српски сион и радију Слово љубве и да се погледа на јутјуб каналу Милош Весин.

Предавању је присуствовао Високопреподобни архимандрит Стефан игуман великореметски, протојереј-ставрофор Миле Јокић, старешина цркве Светих Ћирила и Методија у Бусијама где је прота Весин у мају ове године одржао предавање, протођакон др Радомир Ракић, ђакон Александар Секулић, породица Рајка Ђоковића са Косова и Метохије, парохијани оца Милоша Весина са верним народом из градова којем је саборно место била Коларчева задужбина.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *