Празновање Митровдана у Сурчину

Свети великомученик Димитрије се сматра заштитником Солуна, јер је спасао град од непријатељске војске; исцелитељ је болесника и невољника. Руси такође прослављају овог божјег угодника и сматрају га покровитељем и заштитником Сибира. Сви православни хришћани и верни славе овог Великомученика верујући у његове исцелитељске моћи које су многима помогле.

Свети великомученик Димитрије празнује се у Србији и Републици Српској и као крсна слава Митровдан, а у многим крајевима је ово и дан одржавања заветина – преслава. Градови у Србији, Косовска Митровица и Сремска Митровица добили су име по Светом Димитрију Солунском Мироточивом. Многи храмови помесних православних цркава посвећени су овом светитељу ранохришћанске епохе. Међу њима је и новобеоградски храм, а за свог заштитника имају Марков манастирманастир Велика Ремета и манастир Дивљане.

Митровдан је прослављен и у сурчинској цркви Преподобне мати Параскеве. Божјом службом је у понедељак 8. новембра 2021. године чинодејствовао протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, уз молитвено присуство сабраће овога дома Божјег, протојереја-ставрофора Слободана Радојчића, старешине цркве и протојереја Душка Ђеорђића, као и протојереја-ставрофора Јеремије Старовлаха, пензионисаног пароха Архиепископије београдско-карловачке.

Празничну проповед произнео је отац Страхиња Голијан поучивши верне да нема тог знања које је Христа надвисило и да нам ниједно знање не вреди ако у Христу и са Христом не живимо.

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја Страхиње Голијана

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *