Света Петка прослављена у Петроварадину

У храму Свете Петке у Петроварадину данас је литургијски прослављена храмовна слава. Литургијом је началствовао протојереј Јован Милановић, ректор Православне богословије Свети Арсеније Сремац у Сремским Карловцима, уз саслужење протојереја-ставрофора Славка Теофиловића, пароха иришког у пензији, протојереја-ставрофора Немање Дражића, пароха требињског у пензији, протојереја-ставрофора Хаџи Бранка Денчића, пароха тарашког у пензији, протојереја-ставрофора Хаџи Душана Стефанова пароха аустралијског у пензији, јеромонаха Лукијана игумана манастира Ђипша и ђакона Петра Николића. За певницом су појали надахнути карловачки богослови уз помоћ парохијских појаца из Петроварадина.

Велики број верника данас се сабрао у овом лепом храму да прослави Свету Петку, међу којима су биле и монахиње манастира Беочин, Привина Глава и Ђипша.

После Свете тајне причешћа кренуло се у трокраки опход око храма и сечење славских колача. Након поделе нафоре верницима је приређено окрепљење.

Домаћини сабрања, протојереј Коста Ковјанић и ђакон Петар Николић са овогодишњим кумовима и вредним парохијанима, припремили су посни пасуљ и печене гирице за све госте.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *