Прослављен Свети Стефан Штиљановић патрон Архијерејског намесништва шидског

У суботу 16. октобра, у навечерје празника Светог кнеза Стефана Штиљановића, служено је празнично вечерње у част овог великог светитеља, кога Архијерејско намесништво шидско прославља као свог небесног покровитеља.

Вечерње богослужење служено је у храму Светог Стефана Штиљановића, који се налази на Спомен-обележју „Сремски фронт‟ и који је у надлештву парохије у Адашевцима. Вечерње је служио протојереј-ставрофор хаџи Ђорђе Воларевић, умировљени парох и намесник Архијерејског намесништва шидског, уз саслужење протојереја Ђорђа Марића, пароха шидског и ђакона Лазара Павића, те у присуству свештенства нашег намесништва, као и бројног верног народа и деце, ученика Основне школе ,,Вук Караџић“ у Адашевцима.

Након одслуженог вечерњег богослужења освећени су славски дарови и пререзан је славски колач, које је са својом породицом принео овогодишњи домаћин славе, јереј Маринко Стикић, парох адашевачки.

После освећења славских дарова одслужен је парастос упокојеним свештеницима Архијерејског намесништва шидског, као и свима пострадалима на Сремском фронту. Потом се присутном верном народу пригодним речима обратио прота Ђорђе Марић, изложивши житије Светог кнеза Стефана Штиљановића и поучивши нас да следимо његов пример као сигуран путоказ како ка Богу ићи и како Богу угодити.

Трпезу љубави за све присутне приредио је домаћин славе јереј Маринко Стикић, показавши као и много пута до сада, своје гостољубље. За трпезом су беседили умировљени прота Ђорђе, изложивши историјат прославе Светог Стефана Штиљановића као заштитника нашег намесништва, протјереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, који је пренео молитвене поздраве и благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија и домаћин славе, јереј Маринко Стикић, који се захвалио свима који су присуствовали богослужењу и одазвали се на трпезу љубави, показавши тако несебичну љубав хришћанску.

Ненад Србљанин, вероучитељ у Адашевцима

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *