У сусрет Светој Петки – Акатист у храму Светих Ћирила и Методија у Бусијама

Акатист у понедељак 25. октобра у 18.00 часова.

Празнично бденије у уторак 26. октобра у 18.00 часова.

Света Литургија у среду на дан празновања Свете Петке, 27. октобра у 9.00 часова.

У недељу 24. октобра 2021. године у цркви Светих равноапостолних Ћирила и Методија протојереј-ставрофор Миле Јокић са сабратом, протојерејем Мићом Ристићем и јерејем Николом Ерцегом, парохом батајничке цркве Светог Јована Шангајског, одслужио је Акатист Божјој угодници Преподобној мати Параскеви која је у нашем народу веома поштована.

У Епархији сремској Светој Петки су посвећене цркве у Сурчину, у Бољевцима, Новој Пазови (риза Свете Петке), док манастири Петковица и Беркасово код Шида имају Свету Петку за своју заштитницу и као и манастир Фенек чувају делић моштију Свете Петке.

После Акатиста вернима се обратио прота Миле Јокић уносећи радост и укрепљење у вери богоугодним и надахнутим речима о Светој Петки која је од младости чула речи Христове Ја сам Пут, Истина и Живот…Ја сам Светлост свету, ко иде за мном неће живети у тами.

„Онај коме је Бог на првом месту, све му је на свом месту и све лако подноси. Огромне муке, које су за нас неиздрживе, Света Петка је издржала и радовала се Христа ради…“- рекао је отац Миле и испричао неколико примера о чудесним јављањима и исцелењима молитвом Светој Петки. И сам сведок шта молитва овој светитељки може учинити, отац Миле је песмом говорио о малој Божидарки која је дошла на свет после 14 година, 3 месеца и 18 дана брака Виде и свештеника Милета Јокића, а данас је ту и мала Сара.

„Испитајмо веру своју браћо и сестре и молимо се као што су се и апостоли молили: Господе додај нам, дометни нам вере…- или као што се молио отац тешко болесног сина: Верујем Господе, помози моме неверју…“- рекао је отац Миле.

На питање које се чује међу верницима, како постити за Свету Петку, отац Миле одговара: „Постимо Вером, Молитвом и Љубављу“ и додаје „Молитва непрестана да буде наш живот.“

Радуј се, утехо ожалошћених, Преподобна мати Параскево!

Показавши ангелску ревност, вредну дивљења, житије своје врлинама си на земљи украсила, удостојила си се да на небесима будеш са ангелима. Са њима дакле, усрдно моли Човекољупца да избави од невоља и беде све који ти овако вапију:

Радуј се, јер си својевољно прихватила благи јарам Христових заповести!

Радуј се, јер си животом твојим укорила сујету света!

Радуј се, јер си срце своје од свих страсти сачувала!

Радуј се, јер си вршењем заповести задобила према себи љубав Божју!

Радуј се, јер нас учиш ношењу крста у следовању за Христом!

Радуј се, утехо ожалошћених, Преподобна мати Параскево! (Икос 1)

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио „Српски Сион“

Звучни запис беседе проте Милета Јокића

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *