Боравак моштију Светог Нектарија Егинског у Кленку

“Силиврије изданак и Егине чувара који се у последње доба јави, врлине пријатеља искреног, Нектарија поштујмо верни као божанственог служитеља Христовог: јер точи многобројна исцељења онима који благочестиво кличу: слава Христу Који те прослави, слава Ономе Ко ти даде благодат чудеса, слава Ономе Који кроз тебе свима исцељење дарује.” (Тропар, глас први)

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, 11. октобра 2021. године у 17.00 часова, дочекане су мошти Светог Нектарија Егинског у храму Светог Николаја у Кленку. Одмах по дочеку одслужен је акатист светитељу.

Целе седмице свакодневно се служила Света Литургија у 8.00 часова, акатист у подне и вечерње богослужење у 18.00 часова. Света Тајна Јелеосвећења служена је у петак 15. септембра. Служби је присуствовао велики број верника из свих околних места, чак и из Републике Српске, Београда, Уба, Ваљева и многих других места.

У току недеље одржана су два предавања. Прво предавање одржао је професор богословије, презвитер Станко Лакетић, у среду 13. септембра 2021. године након вечерњег богослужења, на тему “Живот хришћанина у 21. веку”. Друго предавање одржао је протојереј Бранислав Мишковић, парох румски, у суботу 16. септембра након вечерњег богослужења, на тему “Житије Светог Нектарија Егинског”.

У недељу 17. септембра 2021. године у 9.00 часова Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Велизар Живановић, дугогодишњи секретар Епископа сремског Господина Василија, уз саслужење протојереја-ставрофора Георгија Мрвића, пензионисаног пароха кленачког и надлежног пароха протонамесника Владе Ђурића.

Након Свете Литургије и целивања моштију, мошти су враћене у Сремске Карловце, у Ваведењски манастир. Учешће у свим богослужењима узели су свештеници намесништва румског.

Текст и фотографије доставио протонамесник Влада Ђурић, парох кленачки

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *