Вишњићеви дани у Архијерејском намесништву шидском

Традиционални 42. по реду Вишњићеви дани, ове године обележени су од 17. до 19. септембра у Архијерејском намесништву шидском. Манифестација је започета подизањем Вишњићеве заставе уз звуке гусала на платоу испред Културно образовног центра у Шиду, 17. септембра 2021. године. 

У Вишњићеву, селу у коме је сахрањен „српски Хомер“, Филип Вишњић, одржана је централна манифестација. Парастос у храму служили су свештеници Архијерејског намесништва шидског, уз саслужење свештеника Епархије сремске који су пореклом из села Вишњићева.

Након парастоса, обављен је помен на гробу Филипа Вишњића, где је организован кратак програм. Присутни званичници, просветни радници и ученици школа шидске општине, упутили су се у етно кућу „Филип Вишњић“, Удружења жена у Вишњићеву где је одржана изложба слика „Мотиви Босута и босутских шума“, и представљање књижевног опуса књижевника Мирослава Алексића, прошлогодишњег добитника Вишњићеве награде за књижевност.

На платоу испред споменика Филипу Вишњићу, одржан је културно-уметнички програм, који су својим учешћем обогатили гуслар Витомир Вулин, глумац Александар Дунић, хор „ХорШијада“ из Шида, СКУД „Свети Сава“ – Шид, КУД „Филип Вишњић“ – Вишњићево, етно групе „Лазарица“ из Крушевца и „Бурђерак“ из Бора, глумци аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, као и ученици ОШ „Филип Вишњић“ из Вишњићева.

Обележавање Вишњићевих дана завршено је свечаном академијом 19. септембра у сали Културно образовног центра у Шиду. Лауреат овогодишње Вишњићеве награде за допринос српској књижевности песник Селимир Радуловић одржао је беседу у част Филипа Вишњића и уручио овогодишње Вишњићеве награде Мији Продић, глумици аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, која је добила престижно признање у категорији младих културних стваралаца до 30 година и Гордани Шкорић председници удружења жена „Филип Вишњић“ добитници награде за животно дело.

Извор: Епархија сремска

Црквена Општина Вишњићево

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *