ИСПРАТИМО НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК ВОЖДА ЂОРЂА СТРАТИМИРОВИЋА

У складу са његовом јасно израженом вољом за живота, као и по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, жељи породице Племенитих Стратимировића од Кулпина, те трудом Центра за развој Шајкашке и Одбора за повратак посмртних остатака вожда и ђенерал-мајора Ђорђа пл. Стратимировића од Кулпина, војног команданта Српске Војводине, посмртни остаци овог бесмртног српског великана пренети су у Србију из Беча, где је првобитно био сахрањен 1908. године.

По благослову Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, вожд Ђорђе Стратимировић ће, уз највише државне и војне почасти, биће положен да почива у порти хиландарског метоха, Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, на Крстовдан, 27. септембра 2021. године. У Саборној Цркви у Сремским Карловцима ће бити служена заупокојена Света Литургија са почетком у 9:30 сати, а у њеном наставку и парастос бесмртном вожду Стратимировићу, након чега ће уследити сам чин сахране и пригодна свечаност.

Протоколом је предвиђено да ће 26. септембра 2021, током читавог дана, бити могуће поклоњење херојским сенима вожда Ђорђа Стратимировића у Саборној Цркви у Сремским Карловцима. Идућег дана, на Крстовдан, од 09:30 сати, ће у истом Светом Храму бити служена заупокојена Света Литургија и помен за покој његове витешке душе.

У 11:00 сати, испред Храма, ће бити пригодан програм и испраћај нашег великана, а потом креће свечана пратња од Саборне Цркве до Манастира Ваведења Пресвете Богородице (Горња Црква) у Сремским Карловцима, где ће наш бесмртни Вожд бити положен на вечни починак, уз највише црквене, државне и војне почасти.

Позивамо сав наш богољубиви и отачаствољубиви народ да ода дужну почаст и поклони се сенима бесмртног вожда Ђорђа Стратимировића, чији посмртни остаци ће, два дана пре самог свечаног чина сахране, 25. и 26. септембра, бити изложени у Саборној Цркви у Сремским Карловцима, одакле ће бити пренети на лафету, уз учешће и присуство представника Српског Краљевског Дома Карађорђевића, Гарде Војске Србије, државних, покрајинских и локалних званичника и верног народа до места његовог вечног починка.

Нашим молитвеним учешћем и присуством, изразимо своју искрену благодарност за самопрегорно служење великог вожда Стратимировића Богу, Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља, као и за његово пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за његову показану верност и неизмеран допринос на делу стварања Српске Војводине, као првог корака на великом подвигу ослобођења и уједињења свих српских земаља са својом матицом.

Нека би нас пример и служење овог бесмртног српског великана подстакли на вредан рад и подвиг у славу Божију, на ползу наше Свете Цркве и на сведочењу високих идеала, за које је живео и борио се вожд Ђорђе Стратимитовић, чији ће се завет, овиме, коначно испунити после 113 година странствовања и који ће убудуће почивати у светој српској земљи, у порти Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

Текст и фотографија: ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

Извор: Радио„Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *