Манастир Свети Архангели код Призрена

Призрен: Стари манастир зове монаштво
Драгана ЗЕЧЕВИЋ | 28. јул 2014.
Вечерње новости
Обнавља се задужбина цара Душана код Призрена, готови конаци, а ускоро ће се сазидати и црква. Свети архангели ће моћи да приме 100 ходочасника. Засад само отац Михајло чува огњиште
ПРИЗРЕН – Освештањем новосаграђеног конака на дан храмовне славе у манастиру Светих архангела надомак Призрена, обележен је и наставак обнове ове светиње, задужбине цара Душана. Конак обновљен 1998. године страдао је у мартовском погрому 2004. када је светиња порушена и запаљена, а монаштво протерано. Нови конак грађен је претходне две године. Обнову је финансирала Канцеларија за Косово и Метохију и већи је од старог. Ускоро се на темељима средњовековне цркве Светог Николе очекује и изградња нове богомоље.
– Обновом конака и читаве светиње желимо да покажемо свима да је живот јачи од смрти и да је много више оних који граде него оних који руше – рекао је после литургије посвећене манастирској слави епископ рашко-призренски и косовско-метохијски владика Теодосије. Обновом конака, по речима Александра Дунђерина, надлежног за културу и очување културне баштине при Канцеларији за КиМ, наставља се свеобухватна обнова овог манастира.
У оквиру конака има стотину лежаја тако да ће светиња моћи да прими туристе који буду долазили у разгледање јер ће се организовати туре. Како сазнајемо, манастир ће се наћи на мапи Туристичке организације Србије и Туристичке асоцијације КиМ и биће једино место крај Призрена које ће моћи да прими већи број Срба на преноћишту.
Прва обнова ове светиње започета је 1996. године. Монаси су се вратили две године касније. После 1999. Албанци су насртали на светињу, а калуђери су остали захваљујући припадницима немачког КФОР-а – подсетио је министар у српској влади.
МАНАСТИР последњих неколико година обезбеђује косовска полиција. Иначе манастир је својеврсна оаза и за тридесетак Срба колико их сада има у царском Призрену поред тридесетак богослова који похађају најпознатију духовну школу СПЦ, призренску Богословију.

Отац Михајло (који је недавно био и игуман манастира Фенек) сећа се и бола када је у мартовском погрому 2004. године манастир поново спаљен. Монаси су се вратили после само неколико дана и живели у контејнерима. Игуман с тугом подсећа да су војници КФОР-а 2010. године престали да обезбеђују светињу. То, ипак, не плаши вернике са Космета и централне Србије да долазе и моле се светитељима. Игуман је тренутно сам у зидинама, али се нада да ће монаштво стићи ускоро.
rep-manastir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *