Ђурђевдан у Саборној цркви у Сремским Карловцима

Спомен Св. великомученика Георгија ове године светковао се у петак Светле седмице, дан који зовемо још и Источни петак, јер тада химнама славимо Пресвету Богородицу – Живоносни источник, која нам је по телу родила Христа Спаситеља, телом пострадалог на Крсту и телом васкрслог из мртвих. Овај светли дан пасхалне радости свечано је прослављен у сремскокарловачкој Саборној цркви Св. оца Николаја, где је Св. Литургију служио протојереј Јован Милановић, старешина храма, уз саслужење крстоносних протојереја Велизара Живановића, умировљеног старешине храма, и Јована Петковића, ректора Карловачке богословије.

У својој беседи, отац Јован Милановић говорио је о великом подвигу мучеништва којим се украсио Св. Георгије, Христов мученик који је у себи носио распаљен огањ благодати Васкрслог Господа, те је веру у Његово Васкрсење посведочио и сопственим животом.

Након Литургије, отац Јован је заблагодарио својим саслужитељима, а посебно проти Велизару Живановићу што не заборавља Сремске Карловце и светиње овога града, већ је изволео да дође и узме литургијског учешћа у овом великом празнику.

С. Лакетић, З. Зимоња, С. Радовић

DSC_0734

DSC_0747

DSC_0773

DSC_0779

DSC_0811

DSC_0829

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *