Патријаршијски подрум добитник пехара Међународног новосадског сајма

Патријаршијски подруми у Сремским Карловцима настављачи и баштиници вишевековног знања и умећа прављења вина добитници великог пехара Међународног пољопривредног новосадског сајма, шест златних медаља за вина, једне златне медаље за пелинковац и пет сребрних медаља за ракије.
 
Поводом 88. Међународног пољопривредног сајма који ће, ако то епидемиолошка ситуација дозволи, бити одржан од 18. до 24. септембра, организовано је и оцењивање квалитета вина и јаких алкохолних пића.
Најбољима у те две робне групе, су уручена признања 2.јула 2021. године у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма. 
Патријаршијски подруми која већ традиционално излаже на Међународног пољопривредном новосадском сајму добила је велики пехар Новосадског сајма за квалитет изложених вина  – шест производа – шест златних медаља. Од шест ракија, пелинковац је добио златну медаљу, остале ракије сребрну медаљу. На оцењивању је учествовало  око 400 узорака, уз присуство произвођача из других земаља, далеко скромније, због епидемиолошке ситуације.
Грођженбал (уколико прилике дозволе) биће одржан 17. и 18. септембра у Сремским Карловцима.
Патријарх Арсеније IV Јовановић Шакабента (1737-1748) подигао је, уз јужно крило нове Архиепископско-митрополитске резиденције, капелу посвећену Божјем угоднику Трифуну. Градња је трајала од 1740. до 1742. године, а плоча која је сведочанство подизања храма налази се данас у улазном холу Старог двора, с обзиром да је капела страдала у пожару 1788. године. Сама чињеница да је црквица била посвећена светитељу заштитнику виноградара довољно показује колико је производња и продаја вина била присутна у економији становништва Сремских Карловаца и колико је Српска Православна Црква о њој бринула.

Патријаршијски подруми чувају, као и некада давно, врхунска вина: Патријаршијско црно, Патријаршијско бело, а ту су и дезернта вина од којих је свакако најпознатији бермет. Наравно, вино се производи и за богослужбене сврхе, као евхаристијски дар, јер од свих дела људских руку за настанак хлеба и вина треба уложити највише труда.

Године 2018. Патријаршијска винарија први пут је излагала на Новосадском сајму и освојила златну медаљу за Бермет (црвено вино), сребрну медаљу за Мерло.

Сваки путник намерник може посетити Патријаршијски подрум радним даном од 8 до 16 часова, а викендом од 10 до 16 часова. Подруми се налазе у Старом двору, а виногради на прелепим обронцима у околини Сремских Карловаца.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *