Дани Свете Петке у Огару

Летњи августовски дани донели су и ове, 2021. године, радосно празнично расположење у доњoсремском селу Огар.

Идући у сусрет празнику Свете древнохришћанске преподобне великомученице Параскеве Римљанке, у нашем народу познате као Трнова Петка, Црквена општина Огар поново је организовала „Дане свете Петке“ и тиме наставила обнову давнашње, али дуго година заборављене, праксе прославе овог великог празника од стране благочестивих мештана Огара.

Дан, 05. август 2021. лета Господњег, обележило је служење Свете тајне јелеосвећења у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Огару у Архијерејском намесништву пећиначком. Овим свечаним богослужењем началствовао је архијерејски намесник пећиначки пречасни отац јереј Бојан Мијановић. Саслуживали су следећа браћа свештеници: протојереј Ђурђе Чулић парох у Гргуревцима и Шуљму, јереј Милан Главашевић парох у Попинцима и Сибачу, јереј Слободан Мицић парох у Обрежу, јереј Саша Милијашевић парох у Доњем Товарнику, јереј Стефан Сремац парох у Прхову и Сремским Михаљевцима и јереј Јован Стегњајић недавно рукоположен у чин свештеника и назначен за пароха у Карловчићу.

Верни народ се у великом броју одазвао на позив свог свештеника пароха огарског јереја Милана Томашевића, доневши у храм, по обичају Свете тајне јелеосвећења, уље и брашно као принос Богу да буду освештани Духом Светим и да буду на благослов и опроштај грехова тј. на исцељење душе, и ако би била воља Божја, и на исцељење тела оних који пате од телесних немоћи.

Обавивши последовање Свете тајне и захваливши се верном народу на учешћу у овом молитвеном сабрању „које треба да послужи на исцељење свих наших духовних и телесних немоћи, да послужи и помогне духовном и телесном окрепљењу“ намесник пећиначки отац Бојан истакао је чињеницу да се верни народ хришћански и поготово српски отпочетка окупљао око око својих богомоља, око својих светиња, око својих светилишта, својих цркава, својих храмова, својих свештеника, и то поготово у тешким временима невоље, жалости и безнађа.

Сетивши се Светих мученика пребиловачких и доњохерцеговачких чији спомен као Црква Христова чинимо данас, као и несрећних деценија после Другог светског рата, такође и злочиначког прогона нашег народа у војној акцији „Олуја“ 1995. г., отац Бојан наглашава састрадавање српских православних свештеника са својим народом, како онда, тако и дан данас. У том смислу похваљени су Огарчани због свесрдне помоћи и подршке предузимљивом и вредном оцу Милану у великом подухвату реновирања храма у Огару.

Сав верни народ је потом пришао свештеницима и био помазан освештаним уљем. Радосним расположењем зрачила су лица свих који су јуче били у храму у Огару.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *