Слава храма Светог пророка Илије у Лаћарку

Дан који је Господ устројио и изабрао да се радујемо и веселимо у њему – речи су Светога пророка Давида изговорене пре неколико хиљада година.

Ове молитвене речи данас одјекују у ушима и загревају душу народа Божијег из питомог и доброг сремског села Лаћарка, јер храм Светог пророка Илије који се благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија, трудом и залагањем народа Божијег, а уз помоћ и подршку Града Сремска Митровица изграђује и прославља своју славу Светог пророка Илију. Мноштво народа сабрано под сводовима ове Светиње једним срцем и једном душом учествовало је у Светој Евхаристији, у слављу над слављима, у литургијском слављу неба и земље, јер уистину осећај је био благословен и радостан.

Свету Литургију служили су протојереј Миле Савичић старешина Храма и јереј Бранислав Дивљак. Господу у славу појали су етно група Храм, етно група Архангел и Дечији црквени хор Архангел. Радује се небо и земља подрхтава а Храм доживљава своје пуно изграђивање – речи су које су сви присутни у пуном смислу доживели, гледајући дивну децу и омладину из нашег места, као бисере сабране у овој Светињи нашој. Црква је велика породица народа Божијег, то је верни народ данас заиста осетио и доживео.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач и уприличен културно-уметнички програм, наступ женске етно групе Храм, Дечијег црквеног хора Архангел, мушке етно групе Архангел и уприличена трпеза љубави и послужење за све присутне. Господ нека подари снаге, молитве и просветљења да уз благослов нашега Епископа сремског господина Василија, а трудом и залагањем благочестивог народа и људи добре воље, успемо изградити ову дивну Светињу на понос и радост свих нас. Амин.

Текст и фотографије: Стефан Радишић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *