UA-93122834-1

Одржан традиционални поетски сабор „Бешеновска приношења“

Највиша признања Срђану Малешевићу и Драгици Стојановић

У оквиру обележавања летње манастирске славе Светих Кирика и Јулите, у порти фрушкогорског манастира Бешеново који је, с краја 13. века засновао краљ Драгутин Немањић, данас је одржан традиционални поетско-духовни сабор „Бешеновска приношења“ који овај манастир организује од 2015. године.

Сабору је претходио песнички конкурс чија тема је ове године била „Бешеново кроз црвена словца зове Дару изнад Јасеновца“, а учествовало је око 100 песника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Бугарске, Аустралије, Швајцарске и других земаља.

Председник жирија, песник Благоје Баковић, истакао је да је тема овогодишњег конкурса била инспирисана филмом о јасеновачкоим новомученицима, са намером да се развеје магла самозаборава и самопорицања, како бисмо јасно и гласно могли да кажемо шта смо и ко смо.

-У обнови бешеновске светиње уграђују се и опеке од речи жежених, којима зидамо боготражитељски пут српском народу на темељима Свете православне вере – истакао је Благоје Баковић.   

Жири који, поред Баковића и  игумана Бешенова архимандрита Арсенија Матића, чине и победници претходних шест конкурса, одлучио је да највише признање „Бешеновску повељу“ додели песнику из Шида Срђану Малешевићу, за песму „Гори Фрушка, гори Бешеново“.

-Долазим из малог града чији је најпознатији становник сликар Сава Шумановић поделио злу судбину са својим народом и са још 120 Шиђана и хиљадама Сремаца стрељан на стратишту. Шаљући песму на овај конкурс само сам урадио оно што ми моја припадност народу и граду страдалнику заповеда –  рекао је Малешевић.

Јасни Миленовић из Сремске Каменице, Миру Ковачу из Новог Сада и Жељки Аврић из Сремске Митровице додељене су три равноправне друге, а Дајани Петровић из Ваљева, Драгољубу Станковићу и Јовану Н. Бундалу из Београда три равноправне треће награде.

С обзиром да, због епидемије корона вируса, бешеновски песнички сабор 2020. године није одржан, данас су уручене и награде најбољима на прошлогодишњем конкурсу чија тема је била „Не дамо светиње јер оне нису дале нас“. За најбољу песму тог конкурса проглашена је песма „Вера“, песникиње из Зрењанина Драгице Стојановић којој је припала „Бшеновска повеља“ за прошлу годину.

-Песма је настала као одговор на све пошасти које живимо у овоме тренутку. Вера нам у свим временима говори да је духовност изречена кроз молитву једина која нас може спасити, јер на почетку беше реч, као што је и записано у Јеванђељу –  истакла је Драгица Стојановић.

На прошлогодишњем конкурсу додељене су и две равноправне друге награде које су припале Јелени Калајџији из Бијељине и Трипку Драганићу из Подгорице, док су четири равноправне треће награде добили Веселин П. Џелетовић из Београда, Миро Ковач из Новог Сада и Ивана Свркота и Емило Лабудовић из Подгорице.

Награде оба конкурса добитницима је уручио Његово пресвештенство Епископ сремски Василије, који је нагласио да је бешеновска светиња вековима сабирала народ, баш као и данас, и да је управо на оваквим местима и потекао култ из којега се развила и култура, која сада на најлепши начин даје свој допринос обнови и васкрсу Манастира Бешеново.

Извор: Информативна служба манастира Бешеново

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *