Прослава храмовне славе у Сусеку

Сваки празник Цркве јесте у својој природи сабирајућег карактера и у векове векова протеже се један исти смисао непрестаног заједништва Бога, човека и свега створеног видљивог и невидљивог света. Међутим, говорећи о празнику Сабора Светог архангела Гаврила незаобилазан је осврт на његову посебну димензију у тесној заједници духа и материје, а то је уједно прослава и саборна богослужбена активност анђеоског и човечанског у “Литургији овога и онога света”, како често спомиње и сам наш владика Василије.

Тако је највећи храмовни празник у Сусеку започет 25. јула 2021. године вечерњим богослужењем са почетком у 17.00 часова, којим је началствовао старешина Храма Светог архангела Гаврила и парох сусечки јереј Немања Теофиловић. Истог дана са почетком у 18.00 часова вршен је чин Свете тајне јелеосвећења, који је предводио умировљени парох иришки протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, уз саслужење умировљеног пароха тарашког у Епархији банатској протојереја Бранка Денчића, настојатеља манастира Дивша (Ђипша) јеромонаха Лукијана, пароха баношторског и старешине Храма Светог великомученика Георгија јереја Милана Марковића, пароха петроварадинског и старешине Храма Светог Варнаве Хвостанског јереја Милана Ковачевића и пароха петроварадинског и старешине Храма Покрова Пресвете Богородице јереја Бранислава Керечког.

На сам дан 26. јула 2021. године отпочела је прослава празника јутрењем које је предводио парох румски и старешина Саборног храма Силаска Светога Духа на апостоле јереј Душан Вишекруна. У наставку јутрења, служена је Литургија којом је началствовао парох черевићки и старешина Храма Светог оца Саве протојереј-ставрофор Мирко Мишановић уз саслужење јереја Душана Вишекруне, пароха јазачког и старешине Храма Светог оца Николаја јереја Чедомира Грујића, пароха беочинског и старешине Храма Светог Василија Острошког јереја Милоша Маријанца, пароха нештинског и старешине Храма Светих бесребреника Козме и Дамјана јереја Страхиње Џамбића и ђакона Петра Којића.

Забележено је и молитвено присуство пароха петроварадинског и старешине Храма Светог апостола Павла протонамесника Благоја Катића и настојатеља манастира Раковац јеромонаха Евгенија. За певницама су појали сусечки богослови и чланови домаћег црквеног хора “Благовеститељ” са хоровођом госпођом Александром Теофиловић, као и појачки гости господа вероучитељ Бранко Караћ из Бачке Паланке, вероучитељ Ђорђе Гојић из Новог Сада, Марко Хранисављевић, Радивој Регељац и Милан Романовић.

Овогодишњи кумови храмовне славе су породице Живана Станојевића и Петра Пешута који су обезбедили дар храму – дуборезни сталак за Еванђеље и икону. Поучном беседом током Литургије обратио се јереј Душан Вишекруна, а након литије и освећења славског колача и кољива уследила је заједничка трпеза у црквеној сали у порти храма. Добитници овогодишње Похвалнице којом се сад већ традиционално награђују богоревносни ученици завршеног 8. разреда основне школе јесу Емилија Шиљак, Софија Јуришић, Верица Обрадовић, Теодора Ватраљ, Александра Каменаровић и Наташа Молнар.

У светлу празника, нека Господ благослови нас и свако наше добро дело, молитвама Светог архангела Гаврила.

Текст: јереј Немања Теофиловић
Фотографије: Александра Теофиловић и Милан Романовић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *