Сабор у манастиру Грабовцу

У недељу по празнику Светих првоврховних апостола Петра и Павла, 18. јула 2021. године, одржан је традиционални црквено-народни сабор у манастиру Грабовцу у Мађарској.

Торжествену свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије. Саслуживали су Преосвећена господа Епископи ђулски Силуан (Румунска Православна Црква), аустралијско-новозеландски Силуан и будимски и темишварски Лукијан, као и архимандрит Доситеј, игуман манастира Гргетега; архимандрит Атанасије (Бугарска Православна Црква); протојереј-ставрофор др Маринко Марко, архијерејски заменик темишварски; архимандрит Андреј, игуман манастира Српски Ковин; протојереј-ставрофор Војислав Галић, архијерејски заменик Будимске епархије; протосинђел Клеопа, професор Карловачке богословије; протојереј Зоран Остојић, архијерејски намесник будимски; јереј Милан Ерић, парох печујски; архиђакон Емануил, протођакон Андраш Штријк и ђакони Ђорђе Милидраг, Андраш Шољом и Стефан Милисавић.

На самом почетку свете Литургије, владика Лукијан је рукопроизвео теолога и службеника Будимске епархије г. Саву Галкана у чин ипођакона и поучио га да узраста у свештеној служби служења Светој Цркви.

Литургијском благољепију нарочито је допринео хор при вождовачкој цркви Светих цара Константина и царице Јеленe из Београда под диригентском палицом професора Београдске богословије г. Бранка Тадића.

Преосвештени Владика г. Лукијан на крају свете Литургије поздравио је верни народ и представио госте који су ове године у Грабовцу имали прилике да виде и нову галерију макета српских манастира на отвореном простору.

Потом се сабраним верницима обратио Његово Преосвештенство Епископ аустралијско- новозеландски г. Силуан говорећи о значају евхаристијских сабрања и чувању и сведочењу православне вере у расејању.

После свете Литургије уследила је литија око манастирског храма, а затим је Владика аустралијско-новозеландски г. Силуан са свештеницима Будимске епархије и гостима из Румунске, Бугарске и Пољске Православне Цркве благословио славске дарове.

Овогодишњем саборовању у манастиру Грабовци, које традиционални окупља Србе из Мађарске и суседних држава, присуствовали су и амбасадор Босне и Херцеговине у Будимпешти гђа Биљана Гутић Бјелица, представници Амбасаде Републике Србије, као и других српских институција у Мађарској.

У манастиру је окончан и 29. Веронаучни камп Будимске епархије. Деца која су похађала камп такође су учествовала у Литургију певајући заједно са гостујућим хором. Управа манастира је приредила трпезу љубави у порти, где је гостујући хор из Београда свирао и певао пригодне духовне и народне песме.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *