Слава храма Светих апостола Петра и Павла – Доње цркве у Сремским Карловцима

На дан када Српска Православна Црква слави првоврховне апостоле Петра и Павла, у понедељак 12. јула 2021. године, у истоименом сремскокарловачком храму, познатом и као Доња црква, торжественом и величанственом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Радислав Трајковић, старешина храма Ваведења Пресвете Богогродице у Инђији, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Н. Петровића, ректора Карловачке богословије у пензији, протојереја Дарка Кончаревића старешине батајничке цркве Светог Јована Шангајског, јереја Бранислава Дивљака из цркве Светог архангела Гаврила у Лаћарку и ђакона Петра Николића из цркве Свете Петке у Петроварадину. Исповедник је био протојереј-ставрофор Чедомир Грујичић, пензионисани парох из Баваништа, а сада житељ Сремских Карловаца. 

На Литургији је са верним народом одговарао хор Свети Стефан Дечански под управом диригенткиње др Тамаре Петијевић. Петровданску беседу произнео је још један ректор Карловачке богословије у пензији, протојереј-ставрофор Марко Шпановић.

Након Литургије и опхода око храма пререзан је славски колач у присуству великог броја Карловчана али и верних из неколико Епархија наше Свете Цркве, који радо долазе на славу Доње цркве. Кумови овогодишње славе су Владо и Весна Марковић, док се кумства за наредну годину прихватио Хрнчар Милош. Послужење у порти цркве приредиле су благоверне и увек вредне мирјанке, чланице Кола српских сестара.

О овој породици парохијске заједнице Петропавловске цркве, у свему се стара и брине старешина цркве, отац Слободан Вујасиновић, што се види, како по бризи о овој древној богомољи, тако и по народу чије очи лепотом душе сјаје. 

Кроз своју дугу историју црква је више пута обнављана. Свој коначни архитектонски облик доживела је у раздобљу од 1808. до 1857. године. Последња велика обнова трајала је од 1991. до 1999. године, када су у цркви почела поновно редовна богослужења. Обновљена црква је освећена (троносана) од стране блаженопочившег Митрополита Амфилохија и Епископа сремског Василија, године 2014.

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај.

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа ректора Карловачке богословије у пензији Марка Шпановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *