Молитвено прослављена слава храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Данас, на Духовски понедељак, 21. јуна 2021. године, молитвено и свечано је прослављена слава храма Силаска Светог Духа на апостоле, у Руми.

Празник Духови који се сматра рођенданом Цркве и који се празнујe педесет дана после Пасхе, Васкрса, па се зове и Педесетница, молитвено је прослављен у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми (више о томе погледајте на линку http://radiossr.net/radiossr/?p=56385), док је на други дан Духова, свечано прослављена храмовна слава.

Светом Литургијом, началствовао је протојереј Јован Милановић, ректор Карловачке богословије, уз саслуживање многобројног свештенства.

Појање црквеног хора „Вера“, који стасава при наведеном храму,  дало је посебну ноту овом дивном сабрању.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, сабраном народу се пастирском беседом обратио протојереј Јован Милановић, ректор Карловачке богословије. О чему је прота Јован говорио, послушајте у звучном запису:

Беседа протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је и присајединио се већи број сабраних, а након Светог причешћа, у славску литију са трократним опходом око храма кренуло је свештенство са верним народом, да би се свеосвећујућа благодат Пресветога Духа, која је сишла на евхаристијске Дарове и народ Божији у храму, на тај начин проширила и на све оно што храм окружује и све оне који на том простору живе.

Кумови овогодишње славе, господин Славко и госпођа Милица Дамјановић, са прошлогодишњим кумовима, породицом Гаврилов, припремили су славски кочач и кољиво који су након славске литије освештани.

У сарадњи са АНИП „Бранко Радичевић“ Рума, настављено је неговање старе, народне традиције и обичаја такозваних „Краљица“ које су допринеле свечаности и лепоти прослављања празника.

Наиме, на Духове, поворка лепо обучених и накићених девојака, које својим песмама и игром симболично доносе берићет и благостање домовима које посете, крене улицама Руме, где их домаћини примају у своја дворишта и после отпеваних песама поклањају им разне дарове.

Циљ манифестације која се и данас негује јесте очување изворне културне традиције српског народа на територији Срема, као и развијање осећаја значаја очувања културних (изворних фолклорних и музичких) тековина српског народа, посебно међу децом и младима у намери да се ове тековине сачувају међу млађим генерацијама, како би могле да се у будућности преносе у наслеђе.

Да све прође у најбољем реду побринули су се домаћини славе, архијерејски намесник румски, протојереј Сретен Лазаревић и јереј Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, који су, такође, након молитвеног славља, уприличили трпезу љубави за све госте, те се тако заједничарење у Телу Христовом – Цркви, наставило.

Данашњим даном заправо почиње историја Цркве са свим њеним саборима који су увек и свуда објављивали исту саборну и апостолску веру.

Призивом Светога Духа, ми исповедамо несазнајну суштину Његову, која се изобилно излива и скрива иза Дарова које Он непресушно дарује вернима својима, од Постања века.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Фотографије: Милан Романовић, студент Богословског факултета

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *