Конкурс за примере добре праксе у верској настави

Катихетско-педагошки институт при Православном богословском факултету Универзитета у Београду и Катихетски одбори Архиепископије београдско-карловачке и Епархије сремске расписали су поводом васкршњих празника Конкурс за примере добре праксе у Верској настави.

Право учешћа на Конкурсу имали су сви вероучитељи који предају у основној и средњој школи на територији Републике Србије, без обзира на то којој епархији припадају. Како је назначено у тексту Конкурса, узимани су у обзир  приспели радови који су настали реализовањем на часу верске наставе, у две категорије: у општој категорији,  реализација у пракси часа који је обухваћен постојећим планом и програмом, а до сада није публикован; друга категорија обухвата реализацију у пракси часа на тему – Васкрс. Постоје у оквиру ове две категорије и три подкатегорије: од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда основне школе и за средњу школу.

Један вероучитељ је могао послати највише две припреме и то у две различите категорије. Реализован пример добре праксе могао је бити било која врста наставе: интегративна настава, пројектна, електронски подржана, настава на даљину, проблемска, егземпларна, сарадничка, а нагласак је на тој иноваторској настави примењивој у пракси креативним приступом и у активном учењу. Аутор примера добре праксе може бити једно или више лица. Пример добре праксе обавезно је морао да садржи припрему, а било је пожељно  да садржи и пропратни материјал реализованих активности (фотографије, видео записе у трајању до 3 минута, презентације, електронске прилоге).

По расписаном Конкурсу оформљена је и Комисија за прегледање радова, и то:

1. јереј Милош Петровић из Лознице, некадашњи координатор за Верску наставу Шабачке епархије – председник Комисије
2. Сања Симић де Граф, професор енглеског језика, сарадник патријаршијске Информативне службе у рубрици Веронаука и преводилац, координатор за интегративну наставу у оквиру које је и Верска настава, а која је остварила запажене резултате на разним конкурсима, кандидат за педагошког саветника- члан Комисије

За оперативне задатке прикупљања и обраде података за Комисију био је задужен вероучитељ Предраг Митровић из Лознице.

Конкурс је затворен 30. маја 2021. На мејл назначен у Конкурсу пристигао је велики број радова. Комисија је имала заиста тежак задатак. Најпре су разврстани радови на оне који задовољавају услове Конкурса, а основни услов био је обавезна припрема као кључни индикатор примера добре праксе. Критеријуми за успешну припрему подразумевали су писану припрему у којој превладавају различите методе и облици рада, креативан приступ и повећана активност ученика у настави, употреба ИКТ-а, интердисциплинарност и пројектна настава, као и евалуација и самоевалуација уз прилоге о реализованом наставном процесу. После пажљивог разматрања и консултација чланови Комисије су се одлучили за следеће радове:

Категорија за основну школу, у оквиру опште теме:

од 1. до 4. разреда

1. ,,Свети просветитељи“, аутор Александар Цигановић, ОШ ,,Свети Сава“, Сремска Митровица , прво место
2. ,,Епископ-слика Христова у Литургији“ , аутор Милан Марковић, ОШ ,,Чегар“, Ниш, друго место
3. ,,Бог ствара свет“, аутор-Милица Поповић, ОШ ,,Бранко Радичевић“, Смедерево, треће место

од 5. до 8. разреда

1. ,,Павле  апостол незнабожаца“, аутор Сања Николић,  ОШ ,,Страхиња Поповић”, Дворане, Епархија крушевачка, прво место
2. ,,Христос – Пут, Истина и Живот“, аутор Дамјан Ђорђевић, ОШ ,,Ћеле кула“, Ниш, хуманитарна акција, практичан рад, друго место
3. Два трећа места ,,Мој верско-грађански календар са библијским порукама и илустрацијама“, аутор Милош Пуача, ОШ ,,Вук Караџић“, Београд, треће место, и ,,Икона, слика-прозор у вечност“, аутор Данка Шпехар, ОШ ,,Вељко Дугошевић“ Београд, , треће место
4. ,,Сузе за свет“, аутор Драгољуб Бришевић, Рипањ, шести разред, похвала
5. ,,Десет Божјих заповести“, аутор Јасмина Ђорђевић, ОШ ,,Велизар Станковић-Корчагин“, Велики Шиљеговац, Епархија нишка, похвала
6. ,,Десет Божјих заповести“, аутор Јулијана Станковић, ОШ „Станимир Вељковић Зеле“, Бојник, Епархија нишка, похвала

Категорија Васкрс за основну школу:  

Од 1. до 4. разреда

1. Александар Цигановић, ОШ ,,Свети Сава“, Сремска Митровица, прво место
2. Милена Биберовић, ОШ ,,Душан Радовић“, Ниш, друго место
3. Драган Поповић, ОШ ,,Васа Пелагић“ Београд- Котеж, треће место

од 5. до 8. разреда

1. Милан Марковић, ОШ ,,Чегар“, Ниш , прво место
2.Јасминка Милинковић,ОШ ,,Змај Јова Јовановић“, Београд., друго место
3.Милица Поповић, ОШ „Бранко Радичевић“, Смедерево, треће место

У категорију за средње школе – Васкрс био је одређен број радова, а награђени су:

1. ,,Културно-историјска баштина града Шида“, аутор Лазар Павић, гимназија ,,Сава Шумановић“ Шид, , прво место
2. ,,Стварање света“ аутор Сава Цуњак, Прва економска школа,, друго место
3. ,,Утицај Светог писма на културу и цивилизацију”, аутор Горица Стојадиновић, треће место

Комисија ће накнадно одабрати најбоље радове за Зборник примера добре праксе у Версој настави, а сви вероучитељи који се нађу у Зборнику добиће 15 поена стручног усавршавања у установи.

На основу свега може се закључити да су вероучитељи послали заиста квалитетне радове и да су тиме показали да раде свој посао одлично и да су вепма мотивисани, што је веома битно. Нарочито је похвално што вероучитељи активно учествују у свом стручном усавршавању и  што је приметно да се захваљујући њима Верска настава одлично уклопила у савремени просветни оквир.

Вероучитељи су показали да су одлично познају како платформе за учење на даљину тако и веб-алате, а да ИКТ користе веома често у својој настави. Похвално је и то што у наставном процесу укључују све актере тог процеса и спољашње окружење, сарађују са локалном заједницом, учествују у хуманитарним акцијама, осмишљавају приредбе, врше корелацију са осталим школским предметима и врло радо осмишљавају пројектну и интегративну наставу.

Цео конкурсни поступак је пропраћен надзором протојереја стврофора др Драгомира Сандо, професора Богословског факултетау Београду.

Свим учесницима честитамо на изузетно показаном труду и раду, квалитетним радовима и одговорном обављању свог посла!

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *