Задушнице у Саборном храму у Руми

Заиста, заиста вам кажем: Кo моју реч слуша и верује Ономе који ме је послао, има живот вечни. И не долази на суд, него је прешао из смрти у живот, Заиста, заиста вам кажем, да долази час, и већ је настао, када ће мртви чути Глас Сина Божијег, и чувши Га оживеће. Јер као што Отац има живот у себи, тако даде и Сину уа има живот у себи: И даде му власт u да суди, јер је Син Човечији. Не чудите се томе јер долази час у који ће cвu који су у гробовима чути Глас Сина Божијег, и изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда.“

(Јован 5,24-30; 3ач. 16)

Данас, 19. јуна 2021. године, наша Света, Саборна и Апостолска Црква обележава Духовске задушнице, познате и као летње задушнице, које су увек у суботу пред Духове (Силазак Светог Духа на апостоле), вршећи помен „од века усопшим благочастивим Хришћанима, оцима и браћи нашој“.

Тим поводом, у  Саборном храму у Руми (Храм Силаска Светог Духа на апостоле,  у народу познатији као Грчка црква), Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић уз саслуживање протојереја – ставрофора Рајка Цaбунца, пензионисаног пароха буђановачког.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, у надахнутој беседи, отац Сретен говорио је о значају данашњих Задушница, подсећајући нас на дужност, ако можемо рећи за љубав да она има дужност, да се сећамо својих упокојених јер смо ми сви заједница, те тако треба остати и по смрти, како њиховој тако и нашој када за то дође време; заједница са Богом, свима светима и са свима нашим упокојенима.

Данас, у нашем Светом Саборном храму у Руми, препуном верника, молили смо се Господу да обнови и непрекидно у нама обнавља памћење и сећање на упокојене. Док смо уједно хранили душу богонадахнутим речима нашег духовног оца, изнова смо се сећали часа који све нас чека, опомињући себе на труд и молитве у сваком дану, сваком трену, јер не знамо када ће тај час доћи, а треба да смо достојни изаћи пред Сина Божијег да би чули Његов глас: Ходите благословени Оца мога, да примите Царство које вам је спремљено од постања света (Мт. 25, 34).

Након Светог Причешћа служен је парастос свим упокојенима.

Нека се Господ сети упокојених слугу Својих који су у вери и животу по вери отишли са овога света. Нека помогне и нама да живимо и сада са том вером, животом по тој вери светој православној, и да имамо у виду тај час изласка пред Њега, Судију Праведног.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена Лазаревића:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *