Патријарх Порфирије предводио прославу крсне славе Епархије врањске

У Епархији врањској свечано је обележена епархијска слава – Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски. Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије свештенство и монаштво, градско руководство и многобројни верници дочекали су Његову Светост Патријарха српског г.  Порфирија, коме је то била прва посета Врању од устоличења у трон предстјатеља Српске Православне Цркве.

У порти Саборног храма Силаска Светог Духа на Апостоле Његову Светост Патријарха дочекао је Епископ врањски г. Пахомије са Преосвећеном господом архијерејима Лукијаномом, Давидомом и Сергијем.

Заједно са свештенством и мноштвом благочестивим верним народом Епархије врањске, дочеку Патријарха Порфирија придружила су се деца посипајући пут у црквеној порти латицама ружа.

Литургијском сабрању је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење присутних епископа. На Литургији су одговарале монахиње из манастира Светог архиђакона и првомученика Стефана.

– Дух светости, дух Јеванђеља, дух Христов, у овом граду и на овом простору више је него препознатљив, и ево, слава Богу, тај дух живи и у вама, живи у свима нама, до наших дана, а сигурни смо да ће он бити не само тачка ослонца, него оквир и смисао живота поколења која долазе иза нас. Стабилност појединачна, породична, друштва и државе, зависи од унутарњег блага, унутарње духовности. Ми јесмо што јесмо само својим односом са Христом, а то значи уз присуство благодати Духа Светога. Нека би Бог дао да чокот наш, Господ Исус Христос, у нама увек има здраве плодоносне лозе, плодоносне врлином, добром, љубављу, смирењем и свим оним на шта нас Јеванђеље позива, беседио је патријарх Порфирије.

Светој архијерејској Литургији у Саборном храмну у Врању присуствовали су представници града Врања, припадници 4. Бригаде копнене војске, чланови Епархијског савета и Епархијског управног одбора Православне Епархије врањске, као и истакнути појединци из јавног живота града Врања.

Након свете литургије одржана је литија од Саборног храма до Свеправославног центра Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски, родне куће аве Јустина у Врању, где је обављен чин благосиљања славског колача и кољива.

Награђени су најуспешнији ученици веронауке за ликовне и литерарне радове на конкурсу поводм велике годишњице манастира Преподобног Прохора Пчињског и 700 година од упокојења Светог краља Милутина. Награде су им уручили патријарх Порфирије и владика Пахомије.

Извор: Епархија врањска, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *