Посета ОШ „Свети Сава“ из Сремске Митровице и Дивоша Завичајном музеју и ОШ Душан Јерковић у Руми

Дана 27. 05. 2021. године представници Основне школе „Свети Сава“, учитељице Гордана Дурмиши, Милица Џамбић, Снежана Петровић, наставница енглеског језика Светлана Цигановић и вероучитељ, ђакон Александар Цигановић, посетили су Завичајни музеј у Руми где је била постављена изложба икона ученика основних школа. Тамо смо имали прилике да видимо много прелепих радова које су урадили основци, како из румске  општине, тако и из других општина, уз помоћ својих учитеља. Међу изложеним иконама била су и два рада ученика и учитеља наше школе које су урадили ученици трeћег разреда из Сремске Митровице и трећег и четвртог разреда из подручног одељења у Дивошу.

Изложба је била уприличена у склопу манифестације Дани словенске писмености и културе, која се традиционално организује у Руми  већ седму годину. На идеју је дошла, тада учитељица, а садашња директорка школе Душан Јерковић Наташа Станић и урадила је са децом икону Светог Стефана Дечанског. Од тада је та идеја уз подршку вероучитеља Косте Стјепановића и учитељица четвртог разреда реализована сваке године у њиховој школи и румској општини, а после се проширила и на друге општине. То је резултирало тиме да је ове године своје радове изложило 17 школа, са својих пет подручних одељења, што је велики успех и подухват.

После одгледане изложбе дечијих радова погледали смо и остале поставке музеја, међу којима су се издвојиле поставка старе учионице са „магарећом клупом“ и пример старе собе из 19. и 20. века са аутентичним намештајем, а на горњем спрату смо имали прилику да видимо народну ношњу и накит са Косова. Носећи прелепе утиске из музеја, кренули смо ка школи Душан Јерковић где су нас дочекали и угостили директорица Наташа Станић и вероучитељ Коста Стјепановић. У холу школе се налази велики број прелепих икона светитеља, претежно из лозе Немањића, али и осталих. Све одише топлином и пријатношћу. Ђаци пролазе поред икона, прекрсте се и целивају их.

После разгледања школе наши домаћини су нас угостили у свечаној сали где смо уз пријатан разговор сазнали доста ствари о самој школи и организацији унутар ње. Веома нам се свидела посвећеност свих запослених и труд који улажу како би школа што лепше изгледала и како би квалитет наставе био што бољи. Након завршене посете растали смо се носећи лепе утиске са собом, у нади да ћемо наставити даљу сарадњу.

Текст и фотографије: ђакон Александар Цигановић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *