Монашење у манастиру Свете Петке у Беркасову

Мошти Мајке Ангелине у манастиру Свете Петке у Беркасову

У навечерје празника сестринство фрушкогорских манастира и манастира посвећеног светима Кирилу и Методију (Бугарска Православна црква), са верним народом, дочекало је Епископа сремског г. Василија како би сви заједно у цркви у радосном сусрету са моштима Мајке Ангелине, овој Божјој угодници и молитвеници за род наш, служили Акатист.
Акатистом је началствовао Владика сремски Василије који се после одслуженог акатиста обратио свештенству, монаштву и благоверном народу подсетивши на кратко време столовања ове српске деспотице на овим просторима у Срему и указујући на светли пример молитвенице, мајке, монахиње, светитељке у којој је све сабрано на ползу нашег народа. Господ је у овом времену, нама подарио Мајку Ангелину да руком својом помилује свакога од нас и после пет векова.

После одслуженог акатиста служено је празнично бденије којим је началствовао архимандрит Гаврило, духовник манастира Свете Петке у Беркасову.

Пред моштима светитељки, преподобне мати Параскеве и мати Ангелине, наша Црква увећала се за још једну слушкињу Божју.
Монашки постриг примила је сестра у Христу, Катарина, која је добила монашко име Амвросија. На монашење су је привеле игуманије манастира Свете Петке, мати Анисија и мати Таисија из манастира посвећеног светој браћи Кирилу и Методију (Бугарска Православна Црква).

Предајући сестру Амвросију настојатељици манастира Свете Петке, мати Анисији, Епископ сремски Василије је заблагодарио за овај Богом благословен свети дан када је сестра Амвросија уврштена у обитељ манастира Свете Петке:

“Посматрали смо твој живот ових година у манастиру, живот са сестрама, са духовником манастира, и видели смо да си ти стварно један борац, једно дивно створење које је Бог подарио у првом реду твојим родитељима. Хвала родитељима који су те васпитавали. У овој светињи си добила други пут и нека ти тај пут буде што лакши, Само молитвама, бдењем и благословом Божјим, као што смо и читали вечерас, благодат Духа Светога нека буде на теби, сестро Амвросија, и на свој чељади ове обитељи.
Труди се да будеш понос ове обитељи и Српске Православне Цркве у целини и свих нас у Христу и Господу нашем којем ћеш служити са љубављу.”

Радосном догађају присуствовао је архимандрит игуман манастира Гргетег, високопреподобни отац Доситеј, сестринство фрушкогорских манастира, као и сестринство манастира свете браће Кирила и Методија (Бугарска Православна Црква), родитељи, бројни пријатељи, верни народ из Беркасова, Шида, Новог Сада, Београда и других места.

З.Зец

Мати Таисија, игуманија ман. Светих Кирила и Методија, Бугарска Православна Црква:

Отац Михаило Станковић, Бугарска Правосл. Црква:

Владика Василије, беседа након монашења:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *