Други дан Васкрса одржано Великореметско сабрање

Традиционални Сабор на Васкршњи понедељак у манастиру Светог Димитрија Солунског у Великој Ремети је и ове године окупио велики број верника из свих крајева.

Светом Литургијом је началствовао јереј Душан Вишекруна, старешина Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, а за певницом је био комбиновани београдски хор којим је дириговао професор Предраг Миодраг.

После Свете Литургије и надахнуте беседе оца Душана, подељени су нафора и васкршња јаја, а затим се Крсни ход са барјацима и иконама упутио на источник Убавац где је освештана вода. Сви присутни су примили благослов кропљењем светом водом.

После повратка у манастирској гостопримници је приређено окрепљење за све присутне. Наравно, уследила су куцања васкршњим јајима, где је опет “доминирао” отац Стефан са његовим “чудотворним”, необично одабраним победничким јајетом. Ове године за Васкрс је подигнут рекорд, јер је у манастиру офарбано око десет хиљада комада јаја.

Настојатељ ове древне светиње, архимандрит Стефан, је објаснио значај данашњег сабрања. Уз појање београдских појаца, чули смо здравичара и народног гуслара. Многи присутни су наставили дружење по ливади и манастирском воћњаку размењујући утиске на овај леп празнични дан у Великој Ремети.

Текст, фотографије и звучни запис: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа оца Душана Вишекруне:

Изведба гуслара:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *