Света тајна Јелеосвећења у Новој Пазови

Како древна богослужбена пракса налаже, ову Свету тајну смо служили на Велику среду, 28-oг априла текуће године, у храму Свете Петке са почетком у 18:00 часова. Последњих година и у друге дане годишњег циклуса, по потреби и молби верног народа врши се овај свети чин у многим храмовима наше Свете Цркве.

По реду и поретку који је устројио архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Зоран Јовић, Свету тајну Јелеосвећења су служили следећи свештеници: протојереји-ставрофори Срђан Ђурђевић и Кристо Алексић, протојереји Миодраг Лујић и Александар Цвитановић, протонамесник Ђорђе Ковљен, јереј Александар Маџаревић, јереј Слободан Вујасиновић (архијерејски намесник сремскокарловачки), и ђакон Светогор Сандић. Појали су и помагали у овој Светој Тајни свештеници Марко Симић, Слађан Видаковић, Велибор Симић и Милош Лукић, ђакон Стефан Гавровски, вероучитељи Димитрије Милановић, Илија Алексић и Душан Тишма, теолози Александар Милановић, Александар и Андреј Ђурђевић и други.

Верном народу се обратио поучном беседом јереј Милош Лукић о томе како је човек од земље створен и у земљу се враћа због првородног греха и многих других који се кроз историју спасења умножише. Али Бог пославши свога Јединородног Сина избавља свет од греха, дајући нам Свете Тајне да се кроз њих спасавамо, међу којима је и Св. Тајна Јелеосвећења.

Благодарност је на крају свима упутио отац Зоран, почевши од свештеника, ђакона, до појаца и верног народа, пожелевши надрадосно празновање у Слављу већем од свих славља – Васкрсу.

Текст и готографије: ђакон Светогор Сандић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *