Свеноћно бденије у Покровском храму у Петроварадину

Као што смо најавили, ноћас је у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, уз Свеноћно бденије, литургијски прослављен празник Похвале Пресвете Богородице и Свете мученице Марије Гачинске.

Богослужењем је началствовао јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински уз саслужење ђакона Стефана Гавровског из Старе Пазове.

За певницом су били Карловачки богослови уз стандардне искусне појце овдашњег храма.

Велики број верника је присуствовао овом физички не лаком али изузетно лепом Богослужењу које је потрајало до раних јутарњих часова.

Наравно, после Свете тајне причешћа и сечења славског колача, подељена је нафора. Као добар домаћин, јереј Бранислав је позвао вернике на послужење у парохијску гостопримницу.

Верујем да мало наших читалаца нешто више зна о Марији Гачинској, па у неколико наредних реченица о њеном житију.

Мученица Марија Гачинска рођена је Санкт Петербургу као Лидија Лелијанова која је у шеснаестој години оболела од Паркинсове болести. Доживевши пуну физичку инвалидност код ње се појавила необично чудна особина личности и карактера. Лидија је постала скромна, кротка, понизна, без имало жалости за своје тешко стање. Породица је преселила у Гачин где се Лидија замонашила и добила монашко име Марија где је служила равно десет година. Прикована за кревет, мати Марија је примала невољнике и молила се за њих. После хапшења и мучења од стране комуниста у кампањи „Конфискација монаха и монахиња“ упокојила се и сахрањена у близини капеле Блажене Ксеније Петроградске. После 25 година мати Марија Гачинска је канонизована, а њене  мошти су пренете у Гачинско Павловски храм. Познато је да молитве мати Марији Гачинској доприносе у лечењу депресије.

Текст: г. Крсто Калинић
Фотографије: Инфо служба Покровског храма

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *