Обнова фрушкогорске Раванице

По благослову Епископа сремског Василија  започета је обнова фрушкогорског манастира Раванице. Завршени су опсежни радови на пресецању влаге, обијена је црква и споља; изнутра је обијена и измалтерисана.  Стари под са каменим плочама је склоњен и у потпуности припремљен за  постављање подног грејања преко којег ће бити постављен под у мермерним плочама. Стасидије су већ у припреми за рестаурацију.

За око месец дана се очекује санација звоника-торња. У овој обнови и рестаурацији по благослову Епископа Василија учествоваће Академија за уметности и консервацију Српске Православне Цркве. До Видовдана ће бити делимично приведени радови крају тако да ће се Божја служба моћи вршити.

Радови на обнови ће трајати најмање две године, када ће црква бити у потпуности обновљена.

У време обнове богослужења су у капели Светог Саве где се верни могу поклонити пред кивотом са честицом моштију Светог кнеза Лазара.

Манастир је као и до сада отворен сваког дана. Празником и недељом Света Литургија је у 9 часова. Средом и петком се такође служи Света Литургија.

Бележимо и радосни сусрет групе верника из Републике Српске и Сурчина, Архијерејско намесништво земунско, са оцем Лазаром и сестринством манастира. Гостољубље као и увек на делу за изненадну групу која је после парастоса мати Рафаили у Малој Ремети дошла да види манастир Раваницу. Овај изненадно оформљен „разред“ од 12 ученика разних старосних доби, без разредног старешине, посведочио је да је радост изнад свега. Радосно монаштво, радостан христоносни народ. И кроз разговор уз манастирско послужење све се договори за  Видовдан: ко ће доћи, ко ће шта чинити…

Извор: Епархија сремска

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *