Празник Благовести литургијски прослављен у Бечмену

Данас, на празник Благовести Пресвете Богородице, у храму Светог Саве у Бечмену, Светом Литургијом началствовао је старешина храма јереј Немања Бошковић.

Као и увек током Свете Литургије верни народ се сјединио с Васкрслим Христом у Светој тајни Евхаристије.

Након Литургије, у пригодној беседи, отац Немања је благочестиви народ поучио о значају и смислу празника, те топло препоручио књигу наше списатељице Љиљане Хабјановић Ђуровић „Свих жалосних радост“, роман о земаљском животу Пресвете Богородице, где нам потресну и узбудљиву повест о најважнијем догађају од постанка света причају двоје Исусу најближих. Сама Пресвета Богородица и апостол Јован, богослов и јеванђелиста. Онај љубљени ученик Христов коме је Господ са крста поверио најмилије што оставља на земљи – Своју Мајку.

Фото: Мирјана Босић

У својој надахнутој беседи, отац Немања је подсетио и на то да је у дому Јосифовом Пресвета Дјева наставила живети исто као и у храму Соломоновом, проводећи време у читању Светог Писма, у молитвама, богоразмишљању, посту и ручном раду. „Али када се наврши време проречено Данилом пророком, и када Бог благоволи испунити обећање своје изгнаном Адаму и пророцима, јави се велики архангел Гаврил у одаји Пресвете Дјеве, и то, како неки свештени писци пишу, у тренутку баш када је она држала отвореног пророка Исаију и размишљала о његовом великом пророчанству: Гле, девојка ће зачети и родиће сина! (Ис. 7, 14). Јави јој се Гаврил у цветлости архангелској и рече јој:

Радуј се, благодатна! Господ је с тобом!

Тако је историју Новог Завета отворио управо архангел Гаврил речју „РАДУЈЕ СЕ!“  да ознаменује тиме, да Нови Завет има да значи радост за људе и за сву створену твар. Отуда се и данас Благовести сматрају колико великим толико и радосним празником.

Благодаримо Зорици Зец за достављене информације и фотографије.

Текст: Мирјана Босић
Извор: Радио „Српски Сион“

У наставку послушајте целу беседу оца Немање Бошковића:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *