Молитвенo испраћeна мати Гаврила, игуманија манастира у Раковцу

У подневним сатима 29. марта 2021. године преставила се у Господу игуманија мати Гаврила у манастиру Светих бесребреника Козме и Дамјана у Раковцу. По њеном упокојењу помен блаженоупокојеној игуманији одслужио је Епископ сремски Василије уз саслужење јеромонаха Варнаве и Евгенија, протојереја Бранислава Мишковића, пароха румског и јереја Бранислава Керечког, пароха петроварадинског. До опела у служењу помена над телом мати Гавриле смењивали су се свештеномонаси и свештеници Епархије сремске.

На сам дан сахране у уторак 30. марта 2021. заупокојену Литургију служио је протојереј Бранислав Мишковић, старешина румске цркве Сабора свих српских светитеља, уз саслужење оца Лукијана из манастира Ђипше.

Монашко опело блаженоупокојеној игуманији Гаврили одслужио је Епископ сремски Василије са свештенством и свештеномонаштвом Епархије сремске и других епархија наше Свете Цркве. После опела Преосвећени владика Василије опростио се дирљивим речима с мати Гаврилом.

Блаженопочивша игуманија манастира Светих бесребреника Козме и Дамјана мати Гаврила тридесет је година била чувар вере у овој фрушкогорској светињи, истакао је Владика. Свој монашки пут почела је службом код блаженеуспомене владике Никанора.

Уочи Свете Петке 26. октобра 1989. године примила је монашки постриг из руке блаженопочившег владике шумадијског Саве, у манастиру Грнчарици.

После манастира Грнчарице бринула се о опустелом манастиру Ковиљу док одлуком Епископа бачког Иринеја овај манастир није постао мушки. Тада прелази у манастир Раковац.

На рушевинама манастира Раковца започела је обнову ове обитељи, срдачно дочекујући свакога са широким осмехом и једноставном духовном поуком за свакодневни живот, чули смо од Епископа сремског Василија.

Преосвећени је посебно истакао велико монашко срце мати Гавриле, на чијем је темељу градила ову светињу наше Цркве, као и њен труд да ободри народ из близа и далеко да прилази Богу и овој светињи.

Епископу сремском су саслуживали архимандрит Доситеј, игуман гргетешки;протојереји-ставрофори Гаврила Милановић, архијерејски намесник подунавски, и Бранко Ћурчин (Епархија бачка); отац Лукијан из манастира Ђипше, јеромонах раванички Лазар, духовник манастира Привине Главе о. Макарије и о. Дамаскин из манастира Светог Марка; парох брестачки о. Тома Којић; протојереји: Јован Миловановић, ректор Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца; пароси: румски Бранислав Мишковић,  беочински Вељко Грубач, угриновачки Александар Чавка, сремскокарловачки Станко Лакетић, проф. Карловачке богословије, петроварадински Бранислав Керечки, буђановачки Милош Марјанац и парох суботички Илија Анђелић, као и ђакон Горан Власац.

Мати Гаврилу су испратили богослови и теолози који су појали за певницом, а са њима и  протонамесник Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник, о. Страхиња Џомбић, ђакон Лазар Павић и Милош Лукић, асистент за предмет Савремено богослужбено предање и Историју српског богослужења на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Сестринство манастира Грнчарице, где је мати Гаврила примила монашки постриг, понело је крст са њеним именом и цвеће, а са њима у поворци са верним народом мати Гаврилу, како су је сви звали, испратило је и сестринство манастира Јаска.

Отац Варнава и отац Евгеније са сестром Софијом учинили су све да блаженоупокојена мати Гаврила буде испраћена достојно и достојанствено.

Мати Гаврила је окупљала и данас поново окупила свет око себе у овој Божјој кући која је најближа и најдража свакоме ко се Богу моли.

Игуманија Гаврила је сахрањена на монашком гробљу историјског манастира Раковца.

Да Господ помене у Царству своме игуманију мати Гаврилу и подари јој рајско насеље!

Приредила: Зорица Зец

Фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *