Света архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Велика Ремета

Друга недеља поста или Пачиста је недеља Светог Григорија Паламе и дан када се у манастиру Велика Ремета сабирају православни Срби са свих страна да саборују и прославе Живог Бога.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја ставрофора Лазара Ерића, протојереја ставрофора Бранислава Поповића, протојереја Јована Милановића, јереја Душана Вишекруне, јеромонаха Кирила, ђакона Горана Власца и ђакона Александра Раденовића. За певницом су били професори, студенти богословског факултета и ученици богословије “Свети Арсеније Сремац” из Сремских Карловаца.

Том приликом, Епископ Василије је рукоположио ђакона Александра Раденовића у чин презвитера и пожелео му успех на парохији у селу Љукову. Као и до сад, кумови су принели славски колач и жито, а затим позвали све присутне на послужење у манастирску гостопримницу.

Упркос необичној ситуацији, под притиском разних мера, наша Света, саборна и апостолска Црква не престаје да се сабира, јер чак и зло које нас је задесило одвија се по Божијој промисли и ми грешни треба то да схватимо као опомену. Наравно, низ година у трци за материјалним добрима, многи од нас призивају Господа само у невољама.

Данас су у својим беседама Преосвећени Епископ сремски Господин Василије, затим протојереј – ставрофор Бранислав Поповић и ректор Карловачке богословије протојереј Јован Милановић, управо говорили о изазовима овог времена, које нас је све задесило.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

„Оче наш“ – појци карловачки богослови, студенти богословског факултета и професори:

Беседа протојереја – ставрофора Бранислава Поповића:

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *