Света мајка Ангелина у Сремским Карловцима

С. Лакетић, М. Јањић

ПОНЕДЕЉАК 21.03.2016.
Јутарње богослужење служио је протојереј Миленко Поповић, старешина храма Св. апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима.
Након јутрења, акатист Преподобној мајци Ангелини служио је Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Петковића, ректора Карловачке богословије и протојереја Миленка Поповића. Учешћа су узели и ученици петог разреда Богословије Вељко Бирач и Александар Богићевић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у подне служио је протојереј Миленко Поповић.
Акатист Преподобној у 14 часова служио је архимандрит Арсеније (Матић), професор Богословије и игуман манастира Бешеново, уз саслужење четворице ученика петог разреда Богословије: Уроша Матића, Мирка Томашевића, Андреја Павловића и Илије Тривића.
Молебан Преподобној мајци Ангелини у 16 часова служио је протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма Св. оца Николаја у Сремским Карловцима и професор Богословије.
Вечерње богослужење служио је протојереј Јован Милановић. Након тога, својој беседом присутнима се обратио протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, умировљени арх. намесник румски и духовник манастира Беочин.

УТОРАК, 22.03.2016.г. – Младенци

На празник Св. четрдесет мученика севастијских јутарње богослужење и часове служио је протојереј Јован Милановић.
Свету Литургију пређеосвећених дарова служили су протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, протојереј-ставрофор Јован Петковић и протојереј Јован Милановић. О томе како треба доживети и проживети Часни пост, беседио је протојереј-ставрофор Јован Петковић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у подне служили су протојереј-ставрофор Бранислав Поповић и протојереј Јован Милановић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у 14 часова служио је протојереј Јован Милановић са ученицима четвртог разреда Богословије Атанасијем Јокићем и Славком Пећанцем.
Молебан Преподобној мајци Ангелини у 16 часова служио је јереј Душко Масларић, секретар ЕУО-а Епархије сремске и парох сремскокарловачки. На молебном канону присуствовали су полазници верске наставе из Карловачке гимназије. Потом су исти, заједно са ученицима Богословије, пошли ка свечаној сали славне српске Гимназије, где су предавање о Светој породици Бранковић одржали ђакон Петар Николић, катихета у Гимназији и Станко Лакетић, професор Богословије. Овом приликом награђени су ученици Гимназије који су учествовали у литерарном конкурсу „Свети Бранковићи у историји и вечности“.

У 18 часова, служена је Света тајна јелеосвећења. Молитве за исцељење присутних од душевних и телесних болести Господу су узнели протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, протојереј-ставрофор Јован Петковић, протосинђел Клеопа (Стефановић), настојатељ Световаведењског храма у Сремским Карловцима и професор Богословије, протојереј Сретен Лазаревић, арх. намесник румски, протојереј Миленко Поповић, протојереј Јован Милановић и јереј Душко Масларић. Мноштву присутног народа обратио се отац Клеопа, истичући смисао ове Свете тајне у животу Цркве.

Беседа оца Јована Петковића:

Беседа оца Клеопе (Стефановића):

СРЕДА:
Среда 23.03.2016.

Јутарње богослужење и часове служио је јереј Душко Масларић. Потом је Св. Литургију пређеосвећених дарова служио протојереј Борис Милинковић, арх. намесник сремскокарловачки и парох инђијски.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у 11 часова прочитале су даме запослене у Епископској резиденцији.
Акатист у подне служио је протосинђел Клеопа (Стефановић).
Акатист у 14 часова служио је протојереј Јован Милановић, заједно са ученицима трећег разреда Урошем Вукотићем и Филипом Пекићем.
Молебан Преподобној мајци Ангелини у 16 часова служио је протојереј Јован Милановић.
Мало повечерје служио је јереј Душко Масларић, након чега је сабранима о узвишеној личности Св. мајке Ангелине говорио протојереј-ставрофор Душан Петровић, умировљени ректор Карловачке богословије.
Акатист Преподобној мајци у 20 часова прочитали су ученици Богословије Михаило Јањић, Божидар Божић и Милан Милановић.

Беседа оца Душана Петровића:

ЧЕТВРТАК, 24.03.2016.

Јутрење са првим часом служио је протојереј Миленко Поповић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у подне служио је протојереј Јован Милановић.
Акатист Преподобној у 14 часова читали су ученици другог разреда Богословије Марко Капетанов и Дамјан Кос и ученици првог разреда Александар Гавриловић и Обрен Тутњевић, предвођени професором Богословије Станком Лакетићем.
Молебан Мајци Ангелини у 16 часова служио је јереј Душко Масларић.
У 16:30 ученици ОШ „23. октобар“ који похађају веронауку окупили су се у Еколошком центру „Радуловачки“, где је приређена радионица кроз коју је дечици, на њима разумљив начин, приближен лик Св. мајке Ангелине. Овом приликом, награђени су ученици Богословије и Основне школе који су учествовали у литерарном конкурсу „Свети Бранковићи у историји и вечности“.
Вечерње богослужење у 18 часова служио је јереј Душко Масларић. Потом се присутним вернима пригодном беседом обратио протојереј Миленко Поповић.
У 19 часова у свечаној сали Богословије одржана је промоција књиге Старине Призрена, почивше госпође Роксанде Тимотијевић, дугогодишњег кустоса више културно-историјских споменика града Призрена и супруге проте Милутина Тимотијевића, ректора Призренске богословије. О књизи је говорио проф. др Бранислав Тодић и др Александра Новаков, док је о Призренској богословији говорио њен дугогодишњи ректор и професор, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.

Беседа оца Миленка Поповића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *