Изјава саучешћа Патријарха бугарског г. Неофита

Његовој Светости Архиепископу пећком,
Митрополиту београдско-карловачком и
Патријарху српском г. Порфирију

 

Ваша Светости,

Са болом смо примили вест о упокојењу у Господу умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија (Јевтића). Владика Атанасије – Епископ бесмртног имена остаће упамћен у Православној Цркви као веома харизматична, угледна и дубоко верујућа личност, као достојан пастир и скроман монах, који се у науци показао као велики познавалац Светог Писма, Патрологије и Догматског богословља.

Напустила нас је једна од најупечатљивијих личности савременог православног богословља, која је оставила иза себе богата богословска дела, преведена у целом свету. Епископ Атанасије је често гостовао у Бугарској и држао академска предавања у нашим богословским школама.

Изражавамо саучешће Вашој Светости и Светом Синоду братске нам Српске Православне Цркве, и молећи се Господу и Спаситељу Исусу Христу да опрости свако сагрешење новопрестављеном архијереју и да душу његову настани тамо где праведници почивају, јер блажени мртви који од сада умиру у Господу! Да, говори Дух, нека почину од трудова својих, а дјела њихова ће слиједити за њима (Отк. 14, 13).

Бог да упокоји међу светима својим и трудољубовог раба свога епископа Атанасија. Нека му је вечан и блажен помен!

С братском љубављу у Христу,

Патријарх бугарски
Неофит

Извор: Кабинет Патријарха српског, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *