Празник Светог мученика Теодора Тирона литургијски прослављен у храму Вазнесења Господњег у Руми

Данас, (2/17. марта 2021. године), када Црква Христова прославља страдање мученика свога, Теодора Тирона, у храму Вазнесења Господњег у Руми, одслужена је Света Литургија којом је началствовао јереј Ђорђе Санчанин.

Певница предвођена протојерејем Драганом Арсеновићем, учинила је молитву узвишенијом  и дала диван дар молитвенику пред лицем Господњим, који је пострадао давне 306. године, након тамнице, мучења и огња.

О Њему је, у својој беседи, говорио и отац Ђорђе, подсећајући нас на Теодорово трпљење, јунаштво, подвиг… његову утемељену веру и љубав према Господу, јер „прави војник Христов Теодор, веран Богу, испунивши се Духа Светог, рече усред пука: Ја сам хришћанин, и мени је наређено да не приносим жртве прељубочиним боговима, јер имам Исуса Христа, истинитог Бoгa и цара на небесима…  Ја сам ратник цара мог Христа, и не могу да ратујем за другога.“

Благочестиви народ, узносећи своје молитве пред Светог Теодора, одајући му пошту и захвалност како би Он, великомученик, принео исте Оцу нашем небеском, са пуним поуздањем да ће услишити сваку која треба да буде услишена, на самом крају Свете Литургије није могао сакрити ни радост због лепоте којом је Вазнесењски храм одисао, а која се оком могла видети.

Ником нису промакли нови детаљи који су „обогатили“ храм, попут две нове иконе Пресвете Богородице, две иконе Господа Исуса Христа, икону Светог Георгија, нову кадионицу, диптих, два крста (ручни и престони), као и озвучење са више микрофона.

Ни ово богослужење није прошло без речи захвалности оца Ђорђа присутним верницима, као ни речи хвале за свог духовног оца, који је, како је казао народ, својом љубављу, снагом, вољом и трудом подједнако заслужан за све, јер без покретачке снаге не би би било ни резултата.

Након сечења колача, уследио је наставак молитвеног славља, посебно за малишане који су од оца Ђорђа на поклон добили пуно слаткиша и умилних речи.

Пострада свети мученик Христов Теодор седамнаестог фебруара 306 године, у време цара Максимијана мучитеља, док у нама царује Господ наш Исус Христос, коме слава и моћ са Оцем и Светим Духом, сада и увек и кроза све векове, амин.

Текст: Мирјана Босић

Фотографије: Храм Вазнесења Господњег у Руми, Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *