Устоличење новог Патријарха српског г. Порфирија

Дана 19. фебруара по новом календару, а 6. фебруара по календару Српске Цркве, када се славе Свети Вукол Смирнски и Свети Фотије Велики патријарх Цариграда, у престоном граду Београду у трон Светитеља Саве устоличен је нови Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Г. Г. Порфирије.

Свету архијерејску Литургију служила је Његова Светост Господин Порфирије уз саслуживање већине архијереја Светог архијерејског сабора, свештенства београдске митрополије, ђакона и уз присуство представника државе Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине, римокатоличке цркве, јеврејске и исламске заједнице, као и мноштва благоверног народа.

Величанствен сабор у Саборном храму Светих арханђела и око храма код зграде патријаршије говори о лепоти сабирања у славу Светога Саве и Свете Цркве, јер по речима Господа Исуса Христа сабирање и љубав једних према другима доноси Благодат Светога Духа.

Приликом интронизације Његова Светост Г. Порфирије је одржао говор који је подсетио све на величанственост мисије Првога међу једнаким архијерејима Српске Цркве и на потребу јединства међу свима – јер како је нагласио патријарх Христос није својина неких, већ Спаситељ свих, све творевине и целога света. Због тога смо по речима Његове Светости хришћани, не због било којих других социјалних, политичких, психолошких или других разлога.

Што се тиче политике напоменуо је да ће градити мир и поверење, и да ће се бавити политиком у оном изворном смислу ради добробити свих грађана државе Србије и околних земаља, не у смислу подвајања и дневне политике.

После Свете архијерејске Литургије је по традицији патријарашке службе Његова Светост патријарх српски Г. Порфирије благословио све присутне са балкона зграде патријаршије, наспрам Саборног храма.

Текст: ђакон Горан Груловић
Фотографије: теолог Михајло Санчанин

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *