Православни богословски факултет Универзитета у Београду одликован Сретењским орденом првог степена

Поводом Дана државности председник Републике Србије г. Александар Вучић одликовао је Православни богословски факултет Универзитета у Београду Сретењским орденом првог степена. 

Председник Републике Србије г. Александар Вучић уручио је 15. фебруара 2021. године, поводом Дана државности Републике Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава. -Сретење је наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи, истакао је Председник и подсетио да је то дан када је вожд Kарађорђе Петровић подигао устанак за ослобођење од Турака, али и дан када је захваљујући књазу Милошу Обреновићу и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либералан,  ванвременски Устав – испред свог времена.

-Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије, рекао је председник Вучић и додао да  смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке и да је гледајући у њих Србија спремна да ради за будућност своје деце. -Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију. Сретење надахњује наш народ на распетом Kосову и Метохији, даје енергију и нашем народу у Црној Гори, неретко заборављеном од матице. Честитам празник и нашем народу у Републици Српској јер су наши празници и ваши, и обрнуто. Истом роду припадамо и нико нема право да нам то одузме, навео је председник Вучић и нагласио да је данас празник који даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже.

-Хвала јунацима нашег доба, који су Србији много дали и живели не само за себе, него за нас. Дати Србији не тражећи ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу – највише је што неко за живота може да уради и зато Србија одговара захвалношћу и највећим признањем које може да пружи. Њихова имена биће уписана у вечну књигу части, храбрости и хвале, поручио је председник Вучић лауреатима.

Указом Председника Републике Србије, поводом Дана државности Републике Србије, одликовано је 164 појединца, установа и удружења. Председник Републике Србије г. Александар Вучић одликовао је Православни богословски факултет Универзитета у Београду Сретењским орденом првог степена. Високо одликовање из руку поредседника Републике Србије примио је декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Ранковић. Сретењски орден је одликовање Републике Србије установљено 26. октобра 2009. године Законом о одликовањима Републике Србије.

Извор: predsednik.rs, bfspc.bg.ac.rs, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *