Објављен 60. том „Православне енциклопедије”

У издању Црквено-научног центра Православна енциклопедија објављен је нови, 60. том „Православне енциклопедије”. У овом тому завршава се низ одредница са почетним словом „Р” и започиње низ публикованих материјала са почетним словом „С”. Ново издање „Православне енциклопедије” започиње чланком који је посвећен спомену на јерменске мученице Римпсимију, Гајанију и осталих тридесет пет девојака, а завршава текстом о обер-прокурору Светог Синода, В. К. Саблеру (1845–1929).

Посебно место у овом тому припада теми Рождества Христова – рођења по телу Господа Исуса Христа од Пресвете Богородице.

Одредница „Русија” обухвата сто страница, а иста садржи подробне податке о географији, државном уређењу и религији у Русији, као и детаљан опис историје Русије од најстаријих времена до данас. Нарочита пажња у овом чланку посвећена је средњовековним државама на територији савремене Русије. Такође, исти том садржи и чланке о Руском библијском друштву и Руском православном универзитету „Светога Јована Богослова”.

Најзначајнији чланак у овом тому посвећен је Руској Православној Цркви, а на основу истог могуће је сазнати основне чињенице о Цркви и разумети њену структуру, али и упознати се са савременом историјом Московске Патријаршије. Нови том „Православне енциклопедије” садржи и чланак о Руској Православној Заграничној Цркви.

Пажњи читалаца се предлажу материјали о Руској духовној мисији у Јерусалиму, Руској древноправославној цркви, Руској католичкој цркви, о руском манастиру Светога Пантелејмона на Светој Гори Атонској, као и о Руском студентском хришћанском покрету.

У новом тому се налази и рубрика са биографским чланцима, посебно о последњем цару уједињеног Израиљског царства, Ровоаму, затим о историчару уметности Димитрију Ровинском, православним богословима Александру и Василију Рождественском, аутентичном руском мислиоцу В. В. Розанову, као и о архитекти Карлу Росију. У новом издању „Православне енциклопедије” публикована је и серија чланака посвећених црквеним личностима и владарима са именом Роман, међу којима су преподобни Роман Киржачски, преподобномученик Роман Карпенисијски, свештеноисповедник Роман Иванович Медвед (сарадник патријарха Тихона), папа римски Роман, четири византијска цара, благоверни кнез угличски Роман Владимирович, мученик и велики кнез рјазањски Роман Олегович, као и знаменити црквени химнограф Роман Слаткопојац и други.

У истом издању је објављен и темељан чланак о рукописима са Мртвог мора, у којем је наведен детаљан списак свитака (Кумранских рукописа) које су открили археолози, као и њихов опис. Објављени су и подробни чланци о Румунији, Руанди и Румунској Православној Цркви. Нови, 60. том садржи и групу енциклопедијских чланака у вези са Рјазањом: о Рјазањској и Михаловској епархији, о Рјазањској области, Рјазањском Преображењском манастиру и многи други чланци. Публиковани су и прилози о разним аспектима црквенога живота, личностима и споменицима културног наслеђа човечанства.

По већ устаљеној традицији, садржај чланака објављених у 60. тому „Православне енциклопедије” пропраћен је богатим илустративним материјалом.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *