Свети Сава и деца – деца чувају српске славе

Нова година, која однедавно откуцава своје сате, пренела је у свој циклус и дух светских

збивања, узнемирујући целу нашу планету, без обзира на границе, народе и вере. Колико год ми православни хришћани храбрили друге, снагом вере позивали на извор живота, веру и храброст, и сами смо искушавани разним недоумицама, покушавајући да пронађемо свету прихватљиве речи, а да не останемо упетљани у мудровања и страхове овог времена, која су нам позната код палог човека од почетка.

Овогодишњи празник Светог Саве, празник највећег српског лика и просветитеља, који се слави почетком календарске 2021 године, спаја српско школство са вером у Васкрслог Христа, којег носи целим својим бићем наш Свети Сава. Једна незаобилазна карика која спаја просвету и светосавску веру јесу вероучитељи. Као веза између школе, света и Цркве, они су на првој линији одбране, која мора да синхронизује и помири различите ставове, ставове света и вечне истине Јеванђеља.

Како превести језик истине, многима неразумљив, који се тешко и речима може исказати, била је овогодишња мисија српског вероучитеља. Како раширених руку позвати децу са њиховим бакама и декама, родитељима, у Цркву, а притом имати у виду разне прописе, одредбе и упозорења, које нам је прописао кризни штаб, мучило је многе вероучитеље.

Пошто одговора на овакво питања нема, ослонац је само вера и храброст, јер наш Бог може да уреди све! Тако су на крају ова наша питања и непроспаване ноћи, решили они које Христос највише воли, деца. Журба у Цркву, као поклон Сави, песмица у малој глави, без трунке страха, деца су решила да дођу, да славе школску славу.

Потпуна слобода прославе и проблем броја окупљених на једном месту, који је морио директора ОШ „Слободан Савковић“ и вероучитеља, разбила је дечија решеност да напамет кажу песмице, тог јутра 27. 01. 2021. године у храму „ Преноса моштију Светог оца Николаја“ у Старим Бановцима.

Текст и фотографије: вероучитељ Дарко Зубовић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *