У част и спомен Светог Саве ОШ „Вук Караџић“ Сурчин

Светосавска свечаност је започела литургијским слављем, а потом су и ове 2021. године у школи „Вук Караџић“ у Сурчину 27. јануара у свечаној школској сали ученици и запослени дочекали свештеника са овогодишњим кумовима, одељенским старешином одељења 7/2, гђом Миленом Станојевић и њеним ученицима.

Свештеник Никола Ерцег приступио је свечаном обреду сечења славског колача. а потом је произнео пригодну беседу у славу Светог Саве.

Из Светосавске беседе оца Николе Ерцега:

„Свети Сава је запалио нашу највећу свећу и она је неугасива. Гори и у име оних које су угашене. Ватра није оскрнавила Светитеља, већ је просветлила дух његовог народа. Ломача је постала луча која нас је обасјала.

Славимо Светог Саву када су нас велике муке задесиле. Нисмо га славили када смо били имућнији и вернији, сложнији и достојнији. Славимо када смо се највише расули, поскитали и погубили, завадили и осиротили. И гледа нас док га славимо, забринут нашим амбисима и провалијама.

Славимо на старим широким темељима баш онда када нам је сваки темељ пољуљан. Враћамо се прошлости да бисмо осигурали будућност. Преко њега ћемо ваљда прогледати на очи које нисмо имали.

Свака слава је још једно васкрсење!
Доказ да је оно што не знамо дубље од оног што знамо.
Да свака сила за време бива.
Да над разумом остаје надразум, а над силом виша сила.
Да је из века у век наш Свети Сава већи.
Да би нас Свети Сава могао учити шта да радимо и какви да будемо.

Да будемо Срби, треба да будемо људи.“

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *