Тумачење Новог Завета

Рођење Господа Исуса Христа, описује се у Јеванђељу по Матеју (2,1-12). У трећем по реду јеванђелском зачалу, свети апостол и јеванђелист Матеј говори о самом догађају рођења Господа Исуса Христа, о сазнању цара Ирода да се родио нови Цар, као и о поклоњењу мудраца Богомладенцу. Свети Матеј наводи и старозаветно пророштво о рођењу Месије када говори да ће из Витлејема “изићи Вођа који ће напасати народ мој Израиља” (видео можете погледати на следећем линку https://youtu.be/9OjR3Fiachk).

У трећем зачалу књиге Дела апостолских (2,1-13) описује се Силазак Светог Духа на апостоле. Ово апостолско зачало, чита се на сам дан празника Педесетнице и говори нам о догађајима који су се одиграли у педесети дан по Васкрсењу, односно, десет дана по Вазнесењу Господа Исуса Христа на небо. Свети Јован Златоусти објашњава и повезује старозаветну и новозаветну Педесетницу, док други свети оци православне Цркве  објашњавају проповед апостола пред окупљеним људима и објашњавају да је “језик сједињења – Христов језик љубави и да овим језиком проповедају Његови свети апостоли, а саме Христове речи су оне које показују сваког истинског следбеника Христовог, уколико се оне испуњавају вером и делима (видео можете погледати на следећем линку https://youtu.be/CKyrQz5Q1uw).

Пројекат Тумачење Новог Завета добио је благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и започет је уз материјалну помоћ Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама. Његов покретач је Богословија Светог Саве у Београду и исти можете запратити на Јутјуб каналу „Тумачење Новог Завета” (види линк https://www.youtube.com/channel/UCb9thcTBWeennLnK9NO13GA?view_as=subscriber), као и на друштвеним мрежама Инстаграм и Фејсбук, а такође и на интернет-страници Богословије Светог Саве. На поменутим мрежама, можете погледати првих петнаест зачала из Јеванђеља по Матеју и Дела апостолских. Аутор серијала је Јован Лазаревић, професор Светог Писма Новог Завета у Богословији Светог Саве у Београду.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *