Света мајка Ангелина и Сремски Карловци

Радуј се, Ангелино, похвало рода нашега!

Након пет векова, рука Преподобне мајке Ангелине први пут је привремено напустила манастир Крушедол да би била пронета кроз читаву Епархију сремску, на благослов и укрепљење свима вернима. Прво одредиште овог благодатног ходочашћа су Сремски Карловци.

У славној сремској вароши месецима су трајале припреме за дочек ове велике светиње. Плод тога труда биле су бројне манифестације које су пратиле овај догађај. Тако је у суботу 19.3.2016. године одржан Фестивал хорске црквене и световне музике „Корнелије“ на коме су најпре наступила два гостујућа хора: Хор „Св. Ђорђе“ из Бијељине и Нишко црквено-певачко друштво „Бранко“. Потом је у такмичарском делу фестивала учешће узело седам хорова из разних парохија Епархије сремске. На самом крају фестивала чланови свих девет хорова поново су изашли на сцену, те су сви заједно отпојали тропар Преподобне мајке Ангелине. Након тога, уприличено је послужење у просторијама Патријаршијског двора. Овом приликом проглашен је и овогодишњи победник фестивала – Хор Епархије сремске „Св. Николај“ из Сремских Карловаца.

Сутрадан, у Недељу Православља, служена је торжествена Литургија како на месту испраћаја, тако и на месту дочека моштију. Наиме, Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крушедол, уз саслужење крстоносних протојереја Душана Петровића, Душана Колунџића и Велизара Живановића, те свих архијерејских намесника Епархије сремске. Литургију је својим појањем украсио Хор „Свети Ђорђе“ из Бијељине. С друге стране, у Саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима Литургију Св. Василија служило је више свештеника, а началствовао је протојереј-ставрофор Славко Зорица, инспектор Српских православних богословија. Народ Божији, који је испунио овај велелепни храм, уживао је у раскошном појању Нишког црквено-певачког друштва „Бранко“.

У 16 часова тога дана мошти Свете сремске деспотице пристигле су у Сремске Карловце, након чега су у величанственој литији пронете кроз град. На челу ове свештене поворке били су ученици Карловачке богословије који су заједно са представницима Војске и Полиције носили крстове, иконе, барјаке и заставе. Њих су пратили свештенство и монаштво, а испред светих моштију ишао је Господин Василије, Епископ сремски. Светим моштима следовале су званице и хорови, као и река верног народа који је дошао да прими благослов ове предивне угоднице Божије. Литија је најпре застала пред манастиром Ваведења Пресвете Богородице (некадашња „Горња црква“) у коме је Мајка Ангелина пре пет векова боравила у више наврата. Овде је прочитан први кондак и икос акатиста Преп. Ангелини, након чега се Преосвештени Епископ у свом дирљивом поздраву молитвено обратио Светој мајци Ангелини, пожелевши јој добродошлицу у њој добро познате Сремске Карловце и Ваведењски манастир. Потом је литија пристигла до цркве Светих апостола Петра и Павла (познатије као „Доња црква“) где је други кондак и икос акатиста прочитао протојереј-ставрофор Душан Петровић. Литија је окончана у Саборној цркви Светог оца Николаја, где је завршено читање акатиста. Потом је вечерње богослужење одслужио јеромонах Пајсије Будимир, духовник манастира Раваница-Врдник. За време богослужења, верни народ је у миру прилазио и целивао руку Светитељке.

У 19 часова одржана је свечана академија у сали славне Карловачке гимназије. Академију је својом беседом отворио наш уважени академик г-дин Матија Бећковић, који је иначе други по реду добитник књижевне награде „Деспотица мати Ангелина“. Потом су уследили наступи горепоменутих гостујућих хорова из Ниша и Бијељине, као и хора „Свети Арсеније“ из Сремских Карловаца. Академија је завршена када су сви поменути хорови заједно отпевали тропар омиљеној српској владарки. У ствари, она и није била владарка у правом смислу те речи. Она је била и остала – Мајка. Мајка Ангелина.
С. Лакетић, М. Јањић


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *