Свети Николај мирликијски Чудотворац прослављен у манастиру Ваведења Пресвете Богородице

Свети отац наш Николај прослављен је торжественом Литургијом, у суботу 19. децембра 2020. године у величанственом Световаведењском манастиру који је актом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Василија, на основу многобројних историјских података, васпостављен 14. јануара 2016. године.

Божји угодник, Свети Николај је верном стаду Христовом, народу Божјем проповедао реч Божју, не само речима него и делима, и дао је свима нама хришћанима савршени образац да оно што говоримо, то и чинимо. О томе и о молитвама упућеним Светом Николају, у својој проповеди је казивао настојатељ манастира, отац Клеопа, проф. Карловачке богословије. На светој Литургији саслуживали су  јереј Душко Масларић и протођакон Љубомир Лукић, док су за певницом појали богослови Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца.

Проповед оца Клеопе на празник Светог Николаја Мирликијског:

“Драга браћо и сестре,

данас смо овом дивном светом Литургијом прославили  Бога који је диван у Светима Својим, у своме миљенику Светом оцу Николају. У тропару који  певамо овом Божјем угоднику се каже да је био  правило вере и образац кротости. У исто време овај светитељ је био велики борац за чистоту вере Православне и просијао је у смирењу, у трпљењу и у љубави према своме Богу и данас га многи наши православни домови  славе као покровитеља и као заштитника.

Само име Николај значи победник, онај који побеђује. Прослављају га сви православни народи као заштитника и болесника, и путника  али и оних који су сиромашни. Данас су наше молитве драга браћо и сестре, упућене Светом оцу  Николају, за васцели род хришћански православни, и за цео свет. Да Свети Николај који је својом љубављу и жртвом победио злога Арија који је хтео да наруши лик Господа нашег Исуса Христа и упрља Његову хаљину,  за наш народ и све наше народе који деле ово плаво небо,  молитвама својим упућеним Господу, ослободи од ове пошасти која нажалост већ месецима хара овим светом.

Бог је велики, Бог је моћан и силан и онај који верује у Бога има снагу и није без наде, зато што вера у Бога племени човека да буде онај који верује који се нада и који воли.

Онај који нема Бога у срцу је без наде; он ставља самопоуздање на своју немоћ, на  своју снагу која није снага него је слабост.

Онај који има Бога у себи, превазилази и најтежа искушења и долази до жељеног циља.

Српски народ је кроз своје бивствовање на овоме свету доказао да не постоји искушење, ни пошаст, ни рат који га може победити. Српски народ је птица феникс која увек излази из пепела, српски народ увек гледа ка небу и вазноси се ка небу.

Не бојте се

Управо зато вас молим драга браћо и сестре: Не бојте се ни ове болести, ни свега овога чиме покушавају да нас заплаше. Свака болест и све што нам се дешава у животу јесте од Бога. Много смо грешили, много смо падали, али ево ово је прилика да се као народ и као читаво човечанство покајемо. Слушајмо речи оне дивне молитве: да ценимо живот и здравље, као највеће Божје дарове. Када то будемо чинили, Бог ће послати милост своју и ова пошаст ће у једном даху нестати.

Молимо се Светом оцу Николају

Ових дана требамо да се молимо посебно Светом Николају да нам дарује и Патријарха који ће бити попут својих претходника неустрашиви борац за нашу Цркву, за наш народ. Времена су тешка и треба нам човек који ће бити пун храбрости и одважности на овоме свету, да каже праву реч у право време, исто тако као што је чинио блаженопочивши патријарх Иринеј, патријарх Павле и сви наши свети патријарси који красе трон небески.

Молимо се за све наше лекаре и медицинско особље који се жртвују за све наше болесне. Није лако драга браћо и сестре, провести сате у оном скафандеру. Имао сам прилику да чујем докторицу о њеном дану у црвеној зони ковид центра, колико је то тешко и напорно. Њихов труд и зној нека нам буде опомена да чувамо своје здравље и да будемо пажљиви према себи и према онима поред нас.

Данас узносимо молитве за све оне који су сиромашни, који су остали без посла, да Свети Николај свакоме пружи хлеб зарађен сопственом муком и трудом, да Свети Николај да да свако има свој посао и да се оствари у своме звању.

Данас се молимо Светом оцу Николају и за сву нашу децу, да их као велики заштитник деце, сачува од свих порока, од недаћа, од странпутица, од свега онога што их може одвести са правог пута. Наша деца су уистину наша будућност и њен темељ, и зато нека темељ не буде грађен на песку јер ће се читава кула срушити. Морамо водити рачуна о нашој деци, да узрастају у молитви уз своју Свету Цркву, Свето писмо, да живе јеванђељским животом.

Данас, молимо се Светом Николају за наше старе, да их Господ укрепи, да доживе своју дубоку старост у миру, у бризи оних који су поред њих, да се нико до њих не осећа запуштеним, усамљеним. Ево радости! Иду велики празници. Данас је време Поста када припремамо своју пећину да се у њу настани Богочовек Христос.

Драга браћо и сестре, од срца вам хвала што смо се данас окупили у нашем манастиру. Ви сте миљеници Светог Николаја. Не дозволите да вас ико икада удаљи од наше Цркве

него дајте да будемо у што већем броју у нашој Цркви како би заједно усрдном молитвом и сузама победили све.

Нека Господ и молитве Светог Николаја буду на нашим домовима, свима онима који славе нека им благослови и дом и породицу и умножи свако добро. Свима који носе име Светог оца Николаја и који имају велико звање кажем: Немојте да обрукају икада име Светог оца Николаја, јер, он је њихов заштитник и покровитељ. Када прослављамо једног светитеља, то значи да треба да будемо мили Богу исто онолико колико је светитељ био.

Нека вас Господ чува!”

Извор: Епархија сремска

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *