Слава Саборне цркве у Сремским Карловцима

Празник Светог оца Николаја, Архиепископа мирликијског, свечано је прослављен у Сремским Карловцима, чији је велелепни Саборни храм посвећен овом дивном угоднику Божјем. Торжественом Литургијом на дан празновања Светог Николаја ове 2020-те године, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја-ставрофора: Душана Петровића, ректора Карловачке богословије у пензији, професора др Драгомира Санде, директора Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке и кординатора верске наставе у Епархији сремској и Бранислава Поповића, пензионисаног свештеника; протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије, јереја Станка Лакетића, професора Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима и пароха сремскокарловачког; ђакона епархијских Горана Власца и Ђорђа Милидрага. Певницом је руководио проф. Јован Стојановић, док је хор Саборне цркве пјенијем улепшао литургијско сабрање.

Током Свете Архијерејске Литургије Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије рукоположио је ђакона Николу Ерцега у чин презвитера. Исповедник је био крстоносни прота Бранислав Поповић.

Епископ Василије је  пожелео новом свештенослужитељу на Њиви Господњој да служи Господу са пуно жара и љубави, са пуно снаге дато Духом Светим као што је своју исповест казао пред Богом и свима присутнима, да буде достојан црквених свештенослужитеља Цркве Христове, да се не постиди своје вере. Епископ Василије је поручио презвитеру Николи Ерцегу да буде у свом живљењу поштен и частан водећи надасве рачуна о повереној му пастви.

Након Свете Литургије пререзани су славски колачи у славу и част Светог оца Николаја Архиепископа Мирликијског Чудотворца. Кум овогодишње славе је благочестиви Радован Ковачевић са породицом, а милошћу и добротом Светог Николаја како овај светитељ то уме и чини, за кумство за наредну годину призвана је благочестива породица Дачић.

На крају славског сабрања вернима, кумовима, старешини Саборне цркве Светог Николаја, оцу Јовану Милановићу, ректору Карловачке богословије и проф. Станку Лакетићу, сабрату овога храма, свем свештенству и присутним професорима овог часног училишта, Епископ сремски је честитао славу и пожелео да са љубављу прослављају великог светитеља и учитеља Цркве Христове, чувара вере кога је Господ овенчао венцем славе.

Богоугодни разговори су настављени за славском трпезом у Богословији Светог Арсенија Сремца.Ректор Јован Милановић се захвалио Епископу сремском Василију за данашње торжествено сабрање и молитве узнете Господу и Светом Николају, казавши да верни народ својим присуством и учешћем у литургијском животу сведочи веру и да дубоко верује да ће Божји угодник Николај развејати ову пошаст.“Ми, свештенослужитељи предвођени нашим  Архијерејима, ћемо се молити Богу да излије  благодат на народ свој и да га сачува од погибељи, пошасти и сваке невоље…“ казао је отац Јован.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *