Света Гора: Шест манастира у карантину – Упокојио се један монах

Гувернер Свете Горе Атанасиос Мартинос, у интервјуу за grtimes.gr, говорио је о случајевима вируса корона пронађеним на подручју Атонског полуострва и о мерама предузетим против ширења вируса.  „Ситуација је под контролом.  Тренутно је шест манастира у карантину, који се приводи крају.  Недавно су забележени случајеви монаха заражених вирусом.  76-годишњи монах, који је имао неке хроничне болести, преминуо је од вируса прошле суботе “, додао је Атанасиос Мартинос.

Према његовим речима, седам монаха (четири у Солуну, три у Полигиросу) тренутно се лече у болницама у Солуну и Полигиросу, од којих један  има и основне болести.

На питање да ли су мере примењене у светогорским манастирима и келијама, где обитава око 1200-1300 монаха и 400-500  искушеника, одговорио је да то није случај у неким манастирима и, стога, готово  сви су заражени вирусом.

Брзи тестови на улазним у Свету Гору

„Констатовано је  неколико случајева вируса корона и због тога се врше брзи тестови на улазу у полуострво.  До сада су установљена три позитивна случаја –  један морнар и два члана особља.  Нису показали никакве симптоме и, отуда, није им било дозвољено да уђу на полуострво“, рекао је.  „Здравствени центар и манастири добили су брзе тестове који су коришћени за оне који су показали симптоме или су сматрани могућим случајевима вируса корона“, ​​додао је он.

Подсећа се да од понедељка, 7. децембра 2020. године, нису дозвољене посете лицима која не живе на Светој Гори.  Међутим, улаз је дозвољен лицима која раде на текућим пројектима и запосленим државним службеницима.

Извор: orthodoxtimes.com , СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *