Парастос руским војницима сахрањеним у Петроварадину

Јуче, на Митровске Задушнице у Петроварадину на Старом војничком гробљу, после дуго година служен је парастос руским војницима пострадалим за време Првог светског рата. Парастос је служио јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински, у присуству неколико мирјана.

На овом гробљу сахрањено је 96 руских ратних заробљеника који су се упокојили услед рана и болести у аустроугарском заробљеничком логору код Новог Сада. Споменик у облику руског православног крста подигнут је на месту њихове сахране.

Крајем деведестих година споменици су готово уништени због неодржавања, да би 27. октобра 2013. године споменик био обновљен и освештан од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја, а у присуству Амбасадора Руске Федерације Његове Екселенције Александра Чапурина, представника власти и припадника разних србско-руских друштава. Нажалост, како време одмиче, чини се да поново полако пада у заборав спомен на руске војнике.

Захваљујући ревности и ангажовању новог петроварадинског пароха јереја Бранислава Керечког данас је служен парастос на војничком гробљу руским борцима. Отац Бранислав подсетио је присутне на Христове речи: “да нема веће љубави него да неко положи живот свој за ближње своје”, а ми смо узвратили молитвом за душе војника сахрањених на овом светом месту.

На крају, писац ових редова има жељу да се обрати разним удружењима Србско -Руског пријатељства, Савезима Козака, Витезовима, Мотоциклистима, па и браћи Русима, који живе и раде у Новом Саду, у циљу да се сви заједно више ангажујемо на очувању ових светих места.

Текст: Крсто Калинић
Фотографије: Инфо служба Покровског храма у Петроварадину

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *