Дани Свете Петке у сремскомитровачком саборном храму

Део моштију Преподобне мати  Параскеве – Свете Петке већ неколико деценија похрањен је благодаћу Божијом у храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици. У част ове, међу Србима  нарочито поштоване светитељке управа митровачког саборног храма традиционално организује „Дане Свете Петке“  пружајући верном народу прилику да се пред моштима светитељке искрено помоли за себе и своје ближње.

Након изношења и целивања дела светих моштију у петак 23. октобра 2020. године служен је акатист Светој Петки а дан касније и Бденије уочи недељне Свете литургије после које је уприличено пригодно предавање о великој светитељки. У поподневним часовима тог недељног дана свештенство је служило Свети чин Јелеосвећења са молитвама за телесно и духовно здравље. Празнично Бденије у понедељак претходило је врхунцу молитвене радости када су на Светој литургији освећени и пререзани славски колачи.

Протонамесник Радослав Радовановић произнео је надахнуту евхаристијску беседу о Светој Петки, подсећајући на њене духовне врлине познате српском народу али и читавом хришћанском свету. „Она је у својој скромности, у својој понизности и  посвећености Господу увек за пример имала мајку Божију и на њу се угледала. Зато је Света Петка била узор свим мајкама православне вере“, рекао је између осталог  прота Радослав.

Текст и фото: г. Дејан Мостарлић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *