Прослава храмовне славе у Шидским Бановцима

Милошћу Божијом, парохија при храму Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима заједно са својим парохијанима прославила је своју заштитницу и молитвеницу пред престолом Божијим.

Молитвена прослава храмовне славе почела је 26. октобра Светом Тајном Јелеосвећења, којом је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, уз саслужење протојереја-ставрофора Предрага Азапа, пр. пароха илочког и протонамесника Ратка Нонковића пр. пароха вашчанског, док је за певницом био надлежни парох протојереј Никола Гвозденовић. Надахнутом беседом сабраном народу обратио се протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, који је између осталог нагласио значај поштовања преподобне мајке Парскеве код Срба и потребитост молитве, као и Светих Тајни, а поготово Свете Тајне Јелеосвећења као молитве за здравље како душевно, тако и телесно.

На дан храмовне славе Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј Никола Гвозденовић, који је празничном беседом својим парохијанима честитао храмовну славу и у којој је нагласио колико је подвиг и молитва као главни карактер подвижничког живота Свете Петке значајан у данашње време које доноси велика искушења. По завршетку Свете Литургије верници су са својим свештеником сачинили литијски опход око Светог храма, после којег је освећен славски колач и кољиво. Колика је приврженост парохијана ове мале парохије, која броји око 200 становника, према свом Светом храму показује да се за славске кумове наредне године пријавило три породице: Ралић, Лончаревић и Словаковић, што је похвале достојно. За све вернике домаћин духовног сабрања протојереј Никола Гвозденовић приредио је прикладно послужење у порти Светог храма.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *