Заседање Епархијског савета православне епархије сремске

 
У уторак, 8. марта 2016. године, одржана је седница Епархијског савета православне епархије сремске у Сремским Карловцима.
Седници је претходио призив Светога Духа у Саборној цркви Св. оца Николаја, који је извршио Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, који је по Уставу СПЦ и председник Епархијског савета. Саслуживали су му архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Гргетег, протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, као и протођакон Слободан Вујасиновић. Сви чланови Савета целивали су овом приликом икону Светих Бранковића, чиме је симболично указано и на најважнију тему овогодишњег заседања Савета.
Само заседање одржано је у свечаној сали Карловачке богословије. Преосвештени Епископ отворио је седницу поздравним говором, у коме је посебно било речи о прослави јубилеја Св. Бранковића која ће обележити текућу годину у Епархији сремској, и у којој би сви чланови Савета требало да узму активног учешћа. Извештај о раду Епископа и Епархијског управног одбора у 2015. години прочитао је секретар ЕУО-а јереј Душко Масларић. Потом је уследила дискусија чланова Савета који су се сложили да су, поред ревносног обављања финансијског пословања, свештеници дужни да посебну пажњу посвете пастирском раду са народом. Наглашено је и да се мора повести рачуна о побољшању извођења верске наставе.
Извештај о раду Канцеларије за повраћај и управљање имовином Епархије сремске прочитао је ђакон Александар Стаменковић. Савет се сложио да се рад поменуте Канцеларије побољшава из године у годину.
Седници је, поред редовних чланова Епархијског савета, присуствовао и протојереј-ставрофор Велизар Живановић, умировљени секретар ЕУО-а, који ће у својству почасног члана овог црквеног тела и даље доприносити унапређењу црквеног живота на просторима наше епархије.
Након успешно одржане седнице и благодарења Богу, приређен је ручак за све госте у трпезарији Богословије добротом господина ректора, који је и сам члан Епархијског савета.
OБРАЋАЊЕ ЕПИСКОПА НА СЕДНИЦИ:
1. 2. 3. 4. 5. 6.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *